UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вдова Кравченка знайшла нестикування у свідченнях Пукача

Вдова екс-міністр внутрішніх справ України Юрія Кравченка заявила, що її чоловік сам є жертвою спецслужб і не має ніякого відношення до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

За її словами, свідчення обвинуваченого у вбивстві Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача, згідно з якими замовником вбивства є Юрій Кравченко, «не витримують критики і навіть елементарний аналіз здатний швидко перетворити «свідчення» екс-генерала на ілюзію», пише газета Сегодня.

«Я впевнена і можу довести, що багато чого сказаного Пукачем, - відверта брехня. Наприклад, він стверджує, що отримав «злочинний наказ» вбити Гонгадзе від Кравченка в його службовому кабінеті 13 і 14 вересня 2000 року. Я провела власне розслідування, буквально з точністю до хвилини відновивши, чим займався мій чоловік саме у ці дні. Це абсолютно об'єктивні дані, які можуть підтвердити в суді десятки свідків - від колишніх співробітників МВС до екс-президента України», - заявила Тетяна Кравченко

За її словами, ані 13-го, ані 14-го вересня Юрій Кравченко взагалі не з'являвся у своєму службовому кабінеті. Як стверджує Тетяна Кравченко, в ці дні її чоловік «був присутній на засіданні Кабміну, зустрічав у Бориспільському аеропорту президента Леоніда Кучму. З аеродрому він і президент поїхали до Залісся, де залишилися ночувати. На наступний день вони знову вирушили до Борисполя, після чого екс-міністр попрямував до поліклініки МВС у Києві, де йому поставили крапельницю, після якої він заснув, а потім поїхав додому.

«Отже, 13 і 14 вересня Юрій Кравченко не переступав поріг свого робочого кабінету, «зізнання» Пукача не відповідають дійсності. А якщо так, то, погодьтеся, я маю право поставити під сумнів об'єктивність і багатьох інших свідчень Пукача...Юрій Кравченко не мав ніякого відношення до вбивства Георгія Гонгадзе. Пора, нарешті, відмовитися від нав'язуваних ззовні стереотипів і поглянути правді в очі. Юрій Кравченко - така ж жертва масштабної операції спецслужб, як і Гонгадзе. Верх цинізму - називати жертву катом», - зазначила вона.

Окрім того, Тетяна Кравченко зазначила, що очевидно для всіх, окрім слідчих прокуратури, цілком очевидно, що у Кравченка не було мотивів вбивати Гонгадзе.

«Пізніше Юра мені не раз говорив: «Я не міг цього зробити, мені це абсолютно не потрібно було». Чому ті, хто намагається працювати за заздалегідь відпрацьованою (або замовленою?) схемою розслідування вперто не бажають сприймати очевидне: міністр на злеті своєї кар'єри, без п'яти хвилин прем'єр, людина, яка вважається ймовірним наступником президента, ніколи б не став піддавати ризику свою репутацію. Я розумію, що до екс-міністра МВС можна ставитися по-різному, але вважати його настільки недалекоглядним, м'яко кажучи, невиправдано», - заявила вдова Кравченка.

Нагадаємо, 4 березня 2005 року Юрій Кравченко був знайдений мертвим у своєму будинку в елітному дачному селищі Конча-Заспа під Києвом. У цей день його повинні були допитати в Генпрокуратурі у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Екс-міністр залишив передсмертну записку, де, за даними джерел, виправдовує свій крок бажанням захистити від нападок сім'ю і своїх близьких. Загиблий звинуватив у події екс-президента Леоніда Кучму і його оточення, стверджують джерела. Офіційно ніхто зміст записки не оприлюднив.

Глава СБУ Олександр Турчинов заявив, що «попередня причина смерті Кравченка - самогубство. Він двічі вистрілив собі в голову».14 вересня Генпрокуратура заявила, що завершує досудове слідство у справі про вбивство Гонгадзе. Слідство встановило, що Олексій Пукач отримав наказ убити журналіста від екс-глави МВС Юрія Кравченка.

Проте вже 17 вересня заступник генпрокурора Ренат Кузьмін продовжив термін слідства у справі Пукача до 14 грудня.

За словами Віктора Пшонки, справу про вбивство Гонгадзе буде передано до суду не пізніше січня 2011 року.