UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо вже зараз формувати українську повістку на Вашингтонському саміті НАТО

Щоправда, українська влада поки не визначилася, яких цілей хоче досягти на зустрічі членів Альянсу.

До Вашингтонського саміту НАТО ще вісім-дев'ять місяців. Проте вже сьогодні необхідно формувати його український порядок денний, пише Володимир Кравченко у статті «Україна в НАТО. Коли покличуть та які в нас варіанти». При цьому слід розуміти, що головні противники запрошення Києва до НАТО на саміті 2024 року не Будапешт, а Вашингтон та Берлін.

Щоправда, у Києві, як зазначив автор, ще не визначилися з тим, яких цілей необхідно досягти на ювілейній зустрічі Альянсу. За словами співрозмовників ZN.UA, можливий порядок денний саміту у Вашингтоні трохи проясниться після зустрічі щодо української «формули миру» на Мальті 28-29 жовтня.

«Але поки що Київ має намір не доводити у відносинах із НАТО тему запрошення до болючого напруження, а сконцентруватися на практичних питаннях. Крім того, після Вільнюса в українській владі голосніше зазвучали голоси тих, хто вважає: оскільки вступ України до НАТО з низки причин нереалістичний у найближчому майбутньому, необхідно сконцентруватися на регіональних альянсах та двосторонніх угодах про «гарантії безпеки», які є частиною української «формули світу», – зазначив Кравченко.

Читайте також: У НАТО закликали стандартизувати калібри артилерії

Зазначимо, що найбільш надійними гарантіями безпеки українці вважають членство України в НАТО. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова з 28 вересня до 4 жовтня.

Нагадаємо, що у комюніке Вільнюського саміту НАТО міститься нечітке формулювання щодо майбутнього членства України: «Альянс підтримуватиме Україну у проведенні цих реформ на її шляху до майбутнього членства. Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени погодяться та умови будуть виконані».

Водночас, заступник Генерального секретаря НАТО у 2012-2016 роках та Посол США при НАТО у 1998-2001 роках Александер Вершбоу заявив, що Альянс має розпочати переговори про вступ України не чекаючи на завершення війни. На його думку, відкладання цього процесу є наданням Росії права вето на вступ України до НАТО.