UA / RU
Підтримати ZN.ua

В акції «Революція через соціальну мережу» у Білорусі взяли участь тисячі людей

Учасниками акції мовчазної солідарності «Революція через соціальну мережу», що пройшла увечері в середу, 15 червня, у різних містах Білорусі, стали тисячі людей. Визначити точне число учасників було складно, оскільки вони поводили себе абсолютно мирно і не викрикували жодних гасел.

Нинішня акція, як і попередня, що пройшла 8 червня, ініційована групою активістів соціальних мереж «ВКонтакте» та Facebook. Цього разу вона була набагато більш численною, незважаючи на попередження Генпрокуратури і МВС. Акції пройшли у Мінську, а також у Бресті, Гомелі, Гродно, Могильові, Молодечно, Барановичах, Солігорську, Бобруйську, Мозирі, Борисові, Жодіно. Всі вони носили виключно мирний характер. Тим не менше, за даними очевидців і правозахисників, десятки людей було затримано міліцією.

Раніше контакт-групи у соціальних мережах закликали громадян щосереди збиратися на головних площах білоруських міст. У своїх повідомленнях ініціатори закликали людей приходити на акції без транспарантів і гасел, щоб у правоохоронних органів не було підстав говорити про несанкціонований характер заходів.

У середу ввечері в очікуванні несанкціонованого заходу мінська міліція встановила огорожі навколо Жовтневої площі Мінська.

У МВС Білорусії висловили побоювання, що під час несанкціонованих акцій, організованих за допомогою соціальних мереж, провокатори можуть застосувати спецзасоби або зброю.


Представник МВС Костянтин Шалькевич зауважив, що сучасні соціальні технології «досить хитрі», маючи на увазі, що організатори таких акцій закликають громадян приходити на центральні площі міст просто гуляти, не маючи ніяких листівок, плакатів та інших розпізнавальних знаків. «Це нові способи організації масових заворушень. Дуже складно відокремити громадян, які гуляють в рамках несанкціонованої акції, і громадян, які милуються красою столиці», - сказав К.Шалькевич.