UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС підтвердили виконання Україною мінських угод

У ЄС вважають, що амністія і автономний статус для Донбасу - хороший етап для пошуку політичного і мирного розв'язання кризи.

Україна виконує угоди, досягнуті 5 вересня на переговорах у Мінську, заявила Майя Коціянчич, офіційний представник глави європейської дипломатії Кетрін Ештон.

"Ви знаєте їх положення. Це амністія, регіональний автономний статус - дуже хороший етап для пошуку політичного і мирного вирішення кризи", - сказала прес-секретар на брифінгу.

Відповідаючи на запитання про розвиток обстановки в районі Донецька, Коцьянчич повідомила, що ЄС уважно стежать за подіями на місцях. У Брюсселі відомо про стрільбі снарядами в Донецьку, зазначила вона.

"Зрозуміло, ми засуджуємо це і також усвідомлюємо той факт, що кілька днів тому були інциденти в місті, і спостерігачі ОБСЄ, яким довелося ховатися, були свідками цього. І ми закликаємо обидві сторони припинити такі дії, дотримувати припинення вогню і забезпечити безпечне середовище для спостерігачів", - заявила представник глави дипломатії ЄС.

Як повідомлялося, Мінський протокол про припинення вогню містить норму про амністію учасників подій на Донбасі, а також пункт про "тимчасовий порядок місцевого самоврядування" в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо, що прийнятий Верховною Радою 16 вересня закон про статус окремих територій на сході країни гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей", закріплює право на використання російської чи іншої мови, а також передбачає проведення місцевих виборів у цьому регіоні 7 грудня. !zn