UA / RU
Підтримати ZN.ua

В'ятрович висловив надію, що в Польщі скасують кримінальну відповідальність за "бандеризм"

Директор УІНП констатував, що польська влада вміють виправляти помилки, але історичний діалог між країнами залишається заблокованим.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович позитивно оцінив скасування в Польщі законодавчої норми про кримінальну відповідальності за поширення інформації про участь поляків у Голокості, а також висловив надію, що з закону про польський Інститут національної пам'яті будуть вилучені і так звані "антибандерівські" статті.

"Польські парламентарії продемонстрували, що не все втрачено, і є здатність визнавати свої помилки і виправляти їх. Очікуємо, що проявлених зараз розуму і рішучості вистачить і на логічне продовження: виправити інші абсурдні положення закону про ІНП, що стосуються українського націоналізму. А Україна повинна продовжити докладати зусилля в цьому напрямку. Чим допоможе польським політикам дотримуватися принципів здорового глузду", - написав В'ятрович на своїй сторінці у Facebook увечері в середу, 27 червня, коментуючи поправки до польського закон про ІНП, схвалені парламентом і підписані президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Разом ы тим директор УІНП констатував, що до скасування "антибандерівських" положень закону історичний діалог між Україною і Польщею залишається заблокованим.

"Наразі зміни до скандального закону про ІНПе стосуються "українських статей", то ж нормальний польсько-український історичний діалог досі неможливий", - пояснив В'ятрович.

Як повідомлялося, 27 червня обидві палати польського парламенту практично одноголосно підтримали внесення змін у закон про Інститут національної пам'яті, якими скасовується кримінальна відповідальність за поширення інформації про співучасть поляків у Голокості та інших злочинах нацистської Німеччини, а кримінальна відповідальність за вживання терміна "польські табори смерті" замінюється адміністративною. Президент Польщі Анджей Дуда підписав прийнятий закон у день голосування.

У лютому в Польщі внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті, якими запроваджується кримінальна відповідальність за оприлюднення фактів про участь поляків у Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю і США.

Президент України Петро Порошенко назвав польський закон необ'єктивним і категорично неприйнятним.

Міністерство закордонних справ України висловило глибоку стурбованість у зв'язку зі схваленням польським парламентом цього законопроекту і закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу з чутливих для обох країн історичних питань.