UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні виконується менше третини рішень судів

Більшість із судових рішень, які не виконуються - це так звані "соціальні справи", в рамках яких громадяни намагаються отримати соцвиплати, передбачені законодавством.

В Україні, за офіційними даними Міністерства юстиції, виконується тільки близько 30% рішень національних судів, решта 70% - це порушення прав громадян на судовий захист, що мають перспективу стати предметом дослідження Європейського суду з прав людини, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська на парламентських слуханнях.

Як інформує прес-служба омбудсмена у четвер, у 2012 році до уповноваженого з прав людини звернулося близько 100 тисяч осіб.

За словами Лутковської, найбільше не виконуються "соціальні справи", в рамках яких громадяни намагаються отримати соціальні виплати, передбачені законодавством, також про стягнення заробітної плати, вихідної допомоги, інших виплат (компенсацій), що належать працівнику у зв'язку з трудовими відносинами, відшкодування матеріальної (майнової) шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, стягнення аліментів та інших коштів з їхніх колишніх роботодавців - державних, щодо яких господарськими судами порушено справу про банкрутство та оголошено мораторій на задоволення кредитних вимог.

На переконання Лутковської, системні порушення слід вирішувати системно, комплексно і на високому державному рівні шляхом належного матеріального забезпечення та внесення змін у відповідні норми законодавства, які унеможливлюють виконання судових рішень, а значить, унеможливлюють відновлення прав громадян. !zn

Читайте також:

З 20 останніх рішень Конституційного суду влада виконали менше половини

Азаров незадоволений значними виплатами пільговикам

Кабмін придумав новий спосіб не виплачувати "судові" пенсії

Пільговики більше не зможуть відсудити у держави належні їм виплати у повному розмірі