UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні з'явиться спецпредставник зі справ Африки

Він запрацює найближчим часом, заявив президент України.

В Україні з'явиться спеціальний представник у справах Африки, повідомив президент Володимир Зеленський на засіданні бюро асамблеї Африканського союзу, передає Офіс президента.

«Я започаткував нову політику України щодо Африки. Саме в час моєї каденції затверджена перша Стратегія розвитку відносин України з державами Африки. Буде активізований діалог з усіма країнами континенту. Найближчим часом запрацює й спеціальний представник України у справах Африки», - сказав президент.

Глава держави запропонував уже зараз почати готувати велику політико-економічну конференцію «Україна - Африка».

Президент звернув увагу, як у світі все пов’язано, зокрема те, що через розв’язану Росією війну в Африці виникла проблема з продовольством. 

Читайте також: Через блокування поставок українського зерна в Африці можуть спалахнути нові війни — глава МЗС Італії

«Одна війна у Європі, а саме - намагання Росії захопити нашу землю, перетворити Україну на колонію Росії, стала причиною того, що всюди погіршується доступ до продовольства, зростає загроза голоду. Ми намагаємося побудувати нову логістику постачання. Прямо зараз ми маємо на елеваторах понад 25 мільйонів тонн зерна, на яке очікують традиційні споживачі української продукції. Ми налагоджуємо експорт залізницею й через порти сусідніх країн, щоб іще торішній врожай і врожай цього року зміг потрапити до споживачів. Але за новими маршрутами вдається направляти значно менший обсяг і за значно більший час. Це в підсумку - значно дорожче постачання», - пояснив президент.

Раніше повідомлялося, що ​​понад 346 мільйонів жителів 14 африканських країн уже стикнулися з гострим дефіцитом продовольства. Йдеться про Мавританію, Буркіна-Фасо, Сомалі, Ефіопію, Кенію, Південний Судан, Конго, Судан, Нігерію, Центральноафриканську Республіку, Чад, Камерун, Нігер і Малі.