UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні затвердили норми про електронне посвідчення ветерана

Воно вважатиметься рівносильним паперовому.

Верховна Рада України на засіданні 8 жовтня  в цілому прийняла законопроєкт «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №11376, який вносить уточнення до законодавства та передбачає запровадження е-посвідчення ветерана як основного документа, повідомила народна депутатка Ірина Геращенко. Законопроєкт підтримали 256 депутатів.

Зокрема, в законодавчу базу вводиться термін «травма» (поранення, контузії, каліцтва) як причина інвалідності або смерті.  Як зазначила депутатка, це дозволить визнати травму як підставу для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та статусу члена сім'ї загиблого.

Додатково в законодавство додана стаття 18 «Документ, що підтверджує статус осіб, на яких поширюється чинність цього Закону», який передбачає запровадження електронного посвідчення ветерана.

Очікується, що воно покращить надання адміністративних процедур та доступу до соціальних гарантій та дозволяють зменшити час, необхідний для перевірки факту надання відповідного статусу особі.

Згідно із ухваленими нормами, невід’ємною частиною е-посвідчення ветерана буде відцифрований образ обличчя, що міститься в Реєстрі або відображається в е-паспорті/е-паспорті для виїзду за кордон, за згодою особи.

Читайте також: Ветеран війни про мобілізацію та перехід громадян на українську: Це відповідальність кожної окремої людини

Наявність е-посвідчення ветерана не передбачає додаткових пред’явлення паперового посвідчення.

«Е-посвідчення ветерана та посвідчення ветерана мають однакову юридичну силу та використовується на території України для підтвердження відповідного статусу, отримання пільг, гарантій та компенсацій», - йдеться в закон.

Водночас ветеранам війни та постраждалим учасникам Революції Гідності, які мають право на одночасне отримання е-посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни та постраждалого учасника Революції Гідності, формується та відображається лише одне е-посвідчення за їхнім вибором.