UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні електронні паспорти прирівняли до звичайних

Верховна Рада ухвалила відповідний закон.

Верховна Рада ухвалила закон №4355 “Про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Документ, який прирівняв цифрові паспорти в додатку "Дія" до звичайних, підтримали 302 народні депутати.

Документ дозволяє українцям використовувати відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті у формі ID-картки та закордонному паспорті. Те ж саме стосується інших документів, у яких відображається інформація про ідентифікаційний код та/або про зареєстроване місце проживання (е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон).

Закон набирає чинності з 23 серпня 2021 року, крім пункту 2 цього розділу, який набирає чинності з дня опублікування цього Закону.

“Україна — перша країна у світі, що запустила цифрові паспорти та законодавчо прирівняла їх до звичайних документів. Користувачі “Дії” більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають”, - заявив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Читайте також: Зеленський наполягає, щоб в Україні розробили систему "паспортів вакцинації"

Нагадаємо, офіційно цифровий паспорт в Україні з’явився у квітні минулого року. Тоді уряд схвалив постанову про електронні паспорти у програмі "Дія".