UA / RU
Підтримати ZN.ua

В РНБО і Кабміні не хочуть застосовувати в Україні всі міжнародні санкції проти РФ - джерело

Нібито не всі санкції, введені західними країнами, "відповідають українським реаліям".

За інформацією низки незалежних джерел DT.UA, на засіданні РНБО 25 січня рішення як документ про введення санкцій України не ухвалювалося - уло ухвалено принципове рішення про застосування на території України санкцій, запроваджених країнами ЄС, Швейцарською Конфедерацією та G7 стосовно РФ.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Валентина Самар.

Документ іще готується - відповідне доручення дано Кабінету Міністрів. Уранці в суботу, 31 січня, за дорученням прем'єра А.Яценюка в МЗС намічено провести міжвідомчу нараду, на якій, за словами співрозмовників DT.UA, мають бути конкретизовані сфери застосування санкцій і переліки юридичних та фізичних осіб.

Кілька джерел також повідомили DT.UA, що в РНБО та уряді вважають, що не всі міжнародні санкції слід застосовувати в Україні. Деякі західні секторальні санкції не можна перейняти один в один через невідповідність українським реаліям. Наприклад, щодо заборони кредитувати російські компанії. Або передачі технологій глибинного видобування нафти.

На сьогодні ясність є тільки щодо складеного в жовтні "чорного списку" політиків, журналістів і діячів культури, який включає близько 800 осіб. Але він досі так і не почав діяти.

"Та найцікавіше, що Україна, скоріш за все, не застосовуватиме санкцій ЄС щодо Криму. Аргументи такі: по-перше, Крим - це Україна, як же ми можемо запроваджувати санкції щодо власної території та громадян. По-друге, "ми вже й так усе там обрубали, що можна було". І ще один співрозмовник повідомив, що санкції стосовно Криму Україна вже запровадила - це нібито передбачено законом про окуповані території.

Дозвольте, а що ЄС, США і Велика сімка вплуталися в санкції, вважаючи, що Крим - це не Україна? Чи вони запроваджувалися не для того, щоб Крим був повернутий Україні?" - пише автор.

Детальніше читайте у статті Валентини Самар Порошенку, запровадь!