UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Раді пропонують змінити Кримінальний Кодекс для спрощення обміну військовополоненими

Кримінальні справи проти таких осіб можуть закривати позачергово.

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект, яким запропоновано зміни до Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, які в теорії мають спростити процедуру обміну засуджених як військовополонених.

Одним із ініціаторів законопроекту №7436 є голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Для пришвидшення процедури обміну обвинувачених чи засуджених як військовополонених у законопроекті пропонують передбачити можливість закриття кримінального провадження, якщо відповідним уповноваженим органом прийнято рішення про передачу підозрюваного, обвинуваченого для обміну як військовополоненого.

«Провадження щодо обвинуваченого кримінальне провадження може бути закрите судом, якщо прокурор подав клопотання про його закриття у зв’язку з тим, що відповідним уповноваженим органом прийнято рішення про передачу обвинуваченого для обміну як військовополоненого», - зазначається в пояснювальній записці до документу.

Водночас якщо обмін не відбувся, суд може скасувати свою постанову та продовжити розслідування чи судове провадження щодо підозрюваного військовополоненого.

Якщо ж звільненого внаслідок обміну військовополоненого знову затримають на території України, проти нього буде відновлено старе провадження.

«Ураховуючи складну ситуацію, нагальною є потреба оперативно вирішувати питання щодо обміну обвинувачених, засуджених як військовополонених», - зазначили автори законопроекту.

Читайте також: Між Україною та Росією відбувся обмін тілами загиблих військових

Нагадаємо, що обміном військовополоненими від недавна займається Головне управління розвідки Міноборони, а відповідальним є особисто керівник ГУР Кирило Буданов.