UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОПУ повідомили дату відеоконференції політичних радників лідерів країн нормандської четвірки

Сьогоднішню зустріч перенесли через трагедію в Харкові.

Відеоконференцію політичних радників лідерів держав нормандської четвірки, яка мала відбутися сьогодні, перенесли на наступний тиждень, повідомила речниця керівника Офісу президента Дарина Заріна у коментарі “Радіо Свобода”. Зустріч перенесли через пожежу у харківському будинку для літніх людей, у результаті якої загинули 15 осіб.

“Дзвінок дійсно перенесений, попередньо – на 27 січня. За нашої ініціативи через трагедію у Харкові”, – повідомила Заріна.

Вона зазначила, що до такого рішення сторони перемовин поставилися з розумінням.

12 січня у Берліні відбулася зустріч радників лідерів нормандської четвірки. Україна на переговорах представляв глава Офісу президента Андрій Єрмак. В ОПУ повідомили, що під час шестигодинних переговорів сторони торкнулися всі питання порядку денного - від безпеки до гуманітарних, дискусія була непростою, але мала конструктивний характер.

Однак міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про те, що проривів на зустрічі радників лідерів країн нормандської четвірки в Берліні 12 січня не було. У п'ятницю, 22 січня мала відбутися наступна зустріч, але вже в відеоформаті.

Читайте також: Україна виконала всі умови для нормандського саміту - голова ОБСЄ

Нагадаємо, 21 січня в Харкові в двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей, виникла пожежа. У результаті загинули 15 осіб. Майже через 2 години пожежа була ліквідована.

За даними правоохоронців, пансіонат працював без відповідних документів. Більш того, у дворі, де розташовувався будинок для літніх людей, функціонував і "реабілітаційний центр" для осіб з алко- та наркозалежністю. Поліція перевіряє три основні версії пожежі, а причетних до функціонування пансіонату затримали.

Президент Володимир Зеленський крім створення Держкомісії, доручив міністру внутрішніх справ Арсену Авакову відкрити і взяти під особистий контроль відповідну справу. Президент заявив, що причини пожежі і винних повинні встановити якомога швидше.

Водночас в Офісі генпрокурора заявили про те, що пожежа могла спалахнути через необережне поводження з електронагрівачем. В ОГП також повідомили про 11 постраждалих.

За фактом пожежі правоохоронці порушили справу за ст. 270 Кримінального кодексу (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Через пожежу затримали чотирьох осіб.