UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОПУ нічого не знають про гроші олігархів, які скидалися на боротьбу з коронавірусом

Йдеться про проєкт ОП по збору коштів, зокрема, від великого бізнесу для боротьби з коронавірусів, в рамках якого зібрали 365 млн грн

Офіс президента не володіє інформацією про 375 млн грн, зібраних на рахунках фондів, залучених до боротьби з поширенням коронавірусу, і інформацією з міжнародного аудиту цих фондів, про який заявляли влітку.

Про це йдеться у відповіді ОП на запит Bihus.info.

Видання нагадує, що мова йде про проєкт ОП по збору коштів, зокрема, від великого бізнесу для боротьби з коронавірусів, який публічно стартував 16 березня 2020.

"Тоді в ОП за столом зібрали олігархів і представників великого бізнесу - Ігоря Коломойського, Ріната Ахметова, Юрія Косюка та ін. Для збору коштів потрібна була благодійна організація, свій менеджмент і рахунки погодився надати одеський фонд "Корпорація монстрів". Втім, вже через місяць "Корпорація монстрів" і ОП припинили співпрацю. Залишки грошей олігархів "Корпорація монстрів" передала фонду "Прайм". фонду, який спеціально для цього оперативно купив бізнесмен, наближений до представників ОП, Борис Баум", - пише Bihus.info.

У травні заступник глави ОП Кирило Тимошенко відзвітував, що Фонд зібрав 374,6 млн гривень, попри публічно озвучену президентом Зеленським потреба на боротьбу з коронавірусів в 12 млрд.

10 серпня на запит Bihus.info щодо використання коштів Фондом в ОП відповіли, що вже тоді почався міжнародний незалежний аудит роботи фондів, які були залучені до боротьби з COVID-19.

"Тоді ж в ОП пообіцяли, що в разі згоди представників всіх фондів - результати аудиту будуть оприлюднені. Зараз же тут повідомляють про відсутність такої інформації в принципі", - пишуть журналісти.

За даними Міністерства фінансів, минулого року з Фонду боротьби з коронавірусною інфекцією витратили 63,7 мільярда гривень, тобто, 89% із закладених до фонду 72 млрд. Водночас більшість коштів фонду витрачається не на медичні закупівлі, а на будівництво доріг.