UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОП прокоментували пропозиції заморозити війну та віддати Росії частину територій задля миру

Україна не торгує громадянами, територіями та суверенітетом, наполягають у офісі президента.

Україна не буде брати участь в дискусіях щодо можливості заморожування російської війни проти нашої держави, припинення бойових дій та “здачі” частини територій Росії заради миру. Про це заявив радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк у Telegram.

Він пояснив, що зараз РФ витрачає величезні ресурси, аби переконати світ у тому, що вона нібито має право на вбивство українців, не отримуючи повноцінного покарання за свої дії.

“Саме тому проросійські лобісти у Європі починають потроху підіймати голову. Ще вчора на інформаційному порядку денному було виключно нафтове ембарго та російські воєнні злочини. Сьогодні певними політичними вустами нам пропонують нову адженду: припинення вогню, заморожений конфлікт та здача частини територій заради миру”, — заявив Подоляк.

За його словами, таким чином політики намагаються позбутися від новин про вторгнення РФ в Україну та відновити економічні відносини з країною-агресором. Він зазначив що “у деяких західних очах” можна прочитати подібні слова: “Ми ж хочемо повернути старий, довоєнний спосіб життя. Погоджуйтеся на якісь компроміси”.

Проте Подоляк наголосив, що Україна не буде брати участь в подібних дискусіях, адже не торгує своїми громадянами, територіями та суверенітетом.

“Це чітка червона лінія. Українське суспільство заплатило страшну ціну й не дозволить нікому зробити навіть крок у цьому напрямку — жодній владі та жодній країні. Будь-який натяк на це з боку будь-кого з партнерів отримуватиме принципову реакцію”, — заявив він.

Читайте також: Зеленський: «Після військової фази війни буде стіл перемовин. Питання в тому, з яким президентом РФ ми будемо домовлятися»

Радник керівника ОП ще раз повторив, що заморожування конфлікту взагалі не може обговорюватися, бо це — “війна, відкладена в часі”

“Більш масштабна, більш кривава та більш підготовлена з боку агресора, який виконає роботу над помилками, звільнить та заарештує генералів, а на їхнє місце поставить бойовиків із досвідом сьогоднішньої війни”, — пояснив Подоляк.

І додав, що Україна також здійснила роботу над помилками. Зокрема, зробивши висновки з Мінських домовленостей. Тому не погодиться на Мінськ-3.

“По-друге, геополітичні «стратеги» говорять про території, але ніхто не говорить про людей. З початку війни свій дім залишили вже 13 мільйонів українців. Ці люди не повернуться жити на окуповані території чи в «сіру» зону бойових дій. Бо це ризиковано. А значить, у нас не буде економіки. Чи збираються ті, хто закликає до заморожування війни, довічно утримувати наших переселенців? Є серйозні сумніви в цьому”, — написав радник.

Подоляк також нагадав про мільйони людей, що опинилися в окупації. За його словами, Україна не дозволить нікому торгувати їхньою долею, “сидячи в затишному кріслі у країні, яка не воює”.

Він підкреслив, що як і будь-яка інша війна, ця завершиться перемовинами. Однак вони стануть можливими тільки тоді, коли сторони виявлять готовність домовлятися.

“Для цього Росії потрібно почати тверезо оцінювати ситуацію. Навряд чи заяви про поступки, збереження обличчя чи заморожування конфлікту цьому сприятимуть”, — зазначив радник.

Читайте також: У Росії відповіли на умови Зеленського щодо початку переговорів

На його думку, сьогодні ніхто у світі не зацікавлений у тривалій війні, так само, як і в продовольчій кризі. Найкоротший шлях для завершення війни Росії проти України — це озброєння, санкції та фінансова підтримка України.

“Не може бути більшого удару в спину, ніж пропозиції віддати частину територій, від тих, чиї цінності та кордони захищають українці, віддаючи життя. Чи, може, свобода й демократія вже не варті того, щоб заради них воювати? Україні давали від трьох днів до кількох тижнів. Українці ж захистили Київ, звільнили три області та завершують звільнення четвертої. Сьогодні ті ж самі люди пропонують нам подарувати Росії схід і південь. Дякую за пораду, але, мабуть, візьмемо допомогу зброєю”, — підсумував Подоляк.

Раніше в офісі президента України назвали піаром ідею уряду Угорщини запровадити в країні надзвичайний стан через війну в Україні.