UA / RU
Підтримати ZN.ua

В МВС попередили про "критичний день" через паніку та навалу фейків

Глава відомства нагадав, що поліція зараз переведена в посилений режим несення служби. 

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що ситуація на вулицях України зараз контрольована. Та під час свого відеозвернення він попередив громадян про масштабне розповсюдження фейків та паніки в соцмережах. 

"Сьогодні буде критичний день з точки зору появи сотень фейків та неправдивих повідомлень, метою яких буде нагнітання страху та паніки серед нас. Через соцмережі будуть розганятися апокаліптичні новини на будь-який смак. Саме тому сотні поліцейських, нацгвардійців, прикордонників та рятувальників звернулися до українців, щоб показати на власному прикладі, що ми захищаємо та не панікуємо", - заявив Монастирський. 

За словами міністра, ситуація в містах зараз стабільна, контрольована, а транспортна інфраструктура, енергетика та комунальні підприємства працюють у звичайному режимі. 

Монастирський нагадав, що поліція переведена у посилений режим несення служби. 

"Посилений режим роботи правоохоронців  – це не про додатковий привід для паніки, це про захист та повну готовність до будь-яких викликів. Я з упевненістю можу сказати, що Міністерство внутрішніх справ є надійним тилом для Збройних сил України", - заявив він. 

Читайте також: Нам вдалося стримати Росію від вторгнення — Кулеба

США попередили союзників у Європі, що вони побоюються нападу Росії на Україну 16 лютого. ЦРУ спільно з Пентагоном у п'ятницю проінформували федеральний уряд Німеччини та інші держави НАТО про те, що на підставі нової інформації існують побоювання, що атака на Україну може бути здійснена вже наступної середи.

Вашингтон попередив союзні столиці про "дуже явну можливість" вторгнення Росії в Україну в найближчі кілька днів, що може спричинити масовану атаку на Київ. Президент США Джо Байден під час розмови з лідерами країн-союзниць сказав, що президент Росії Владімір Путін ухвалив рішення про вторгнення в Україну, повідомили дипломатичні джерела газети The Guradian. При цьому Джейк Салліван, радник Байдена з національної безпеки, заявив, що США не вважають, що Путін віддав «остаточний наказ».

Перед цим державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може розпочати вторгнення в Україну будь-якої миті, враховуючи, що Москва продовжує спрямовувати все більше сил до кордону з Україною.

Докладніше про те, чим загрожує Європі та миру широкомасштабна війна в Україні, читайте у статті Дмитра Менделєєва "Війна у "замінованій" країні…".