UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламентарі засудили провокації РФ на сході України

Ряд європарламентарів виступили із заявою.

Ряд членів Європарламенту виступили зі спільною заявою щодо ескалації на Донбасі з боку Росії. Вони засудили дії РФ і закликали Москву до дотримання перемир'я на сході України.

"З великою тривогою ми спостерігаємо триваючу ескалацію. Російські збройні сили і провокації на сході України і поблизу України. Ми висловлюємо глибоке співчуття щодо триваючих людських жертв і іншого збитку, нанесеного Україні. Закликаємо до повного дотримання тексту Мінських домовленостей і узгодженого перемир'я", - йдеться в документі, оприлюдненому в п'ятницю.

Парламентарії також закликають Росію вжити активних заходів щодо зниження напруженості шляхом припинення нарощування військової потужності в Україні та поблизу неї, припинення військових провокацій і залякування по відношенню до України.

"Ми також звертаємося до міжнародного співтовариства і лідерів демократичних країн із закликом висловити їх заклопотаність і різке несхвалення дій російської влади. Ми продовжимо уважно стежити за ситуацією на сході України з метою деескалації напруженості і в кінцевому підсумку відновлення територіальної цілісності України", - підкреслили в Європарламенті.

Документ підписали майже два десятка європейських парламентаріїв з Польщі, Німеччини, Литви, Латвії, Естонії, Болгарії, Данії, Словаччини, Румунії та Франції.

Читайте також: «Матиме важкі наслідки»: очільник МЗС Британії спрогнозував реакцію Лондона на спроби ескалації з боку Росії

Як повідомлялося, 2 квітня президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову. В ході якої Байден запевнив Зеленського, що не залишить Україну наодинці з агресією Росії.

За даними ZN.UA, розмова президентів була спричиненою концентрацією військ РФ на кордонах України, проте стосувалася не тільки цієї теми.

Як повідомляють джерела, коло питань було широким, а розмова повноцінною. До спілкування обидві сторони готувалися заздалегідь, обговорювали реформи, фактори, що сприяють зміцненню України та необхідність уникати помилок попередників нинішньої української влади.

«Розмова була хорошою, але в оборот нас візьмуть серйозно: в черговий раз обіцяти нові правила і жити за старими на цей раз у Києва не вийде» - підсумувало джерело.

Розмова тривала не менше 45 хвилин.

Також сьогодні відбулася телефонна розмова міністра оборони Андрія Тарана з британським колегою Беном Уоллесом. Він запевнив, що Велика Британія продовжить брати участь в підготовці українських військових і розвитку ЗСУ.