UA / RU
Підтримати ZN.ua

В БПП закликають антикорупційні органи розібратися з "газовим контрактом Тимошенко"

Комітети Ради з нацбезпеки та протидії корупції повинні розглянути питання держзради та корупційної складової контракту, переконані в БПП.

Парламентська фракція "Блоку Петра Порошенка" звернулася до антикорупційних органів із закликом розібратися в ситуації з укладеннямм газового контракту з РФ в 2009 році, в період, коли прем'єр-міністром України була Юлія Тимошенко.

"Ми вимагаємо, аби незалежні новостворені антикорупційні органи – Національне антикорупційне бюро, антикорупційна прокуратура – негайно і публічно почали розбиратися в ситуації. І протягом двох тижнів проінформували парламент про результати", - заявив глава фракції Артур Герасимов в ході засідання погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп Верховної Ради України у вівторок у Києві.

Герасимов також закликав парламентські комітети з питань нацбезпеки і оборони, а також запобігання і протидії корупції викликати Юлію Тимошенко на свої засідання і розглянути "питання державної зради і корупційної складової газового контракту 2009 року".

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" (РФ) в січні 2009 року підписали контракти на постачання і транзит російського природного газу в 2009-2019 рр.. Контракти ґрунтувалися на формульному підході з прив'язкою до ціни на нафтопродукти з дев'ятимісячним лагом, і передбачають принцип "бери або плати"

У 2011 році Печерський райсуд Києва, у рамках процесу у "газовій справі" засудив Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з РФ в 2009 році. Суд також позбавив Тимошенко права обіймати посади в органах державної влади на три роки і зобов'язав відшкодувати державі 1,5 млрд грн. збитків.

В лютому 2014 року Верховна Рада прийняла рішення звільнити Тимошенко. Відповідну постанову Ради ввело в дію закон №2023 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо імплементації національного законодавства до положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції", який Рада прийняла 21 лютого 2014 р. зокрема, цей закон передбачає декриміналізацію низки статей КК і КПК, в тому числі і ту статтю, за якою судили екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко.

14 квітня Верховний суд України закрив "газову справу" проти Юлії Тимошенко за відсутністю події злочину.

31 травня "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у виробництві проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".