UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд встановив держрегулювання цін на низку товарів на період карантину

Пропонується встановити декларування цін на окремі продукти харчування, антисептики, дезінфектори та засоби індивідуального захисту.

Кабінет міністрів України під час засідання в середу, 22 квітня, ухвалив рішення про встановлення на час карантину державного регулювання цін шляхом декларування цін на 10 продуктових товарів і 20 засобів індивідуального захисту, а також на лікарські засоби і понад 10 видів антисептиків.

Зазначається, що спочатку до переліку ліків, ціни на які мали підлягати декларуванню, було включено сім препаратів, проте в одноденний термін МОЗ доопрацює цей список з урахуванням переліку лікарських засобів, включених до протоколів лікування COVID-19.

Згідно з проектом відповідної постанови, до переліку соціально значимих товарів уряд вніс такі:

- гречку,

- цукор,

- пшеничне борошно вищого ґатунку,

- макаронні вироби (вермішель із борошна вищого ґатунку),

- пастеризоване молоко в плівці жирністю 2,5%,

- житньо-пшеничний хліб,

- яйця категорії С1,

- тушку курячу,

- мінеральну воду без газу,

- вершкове масло жирністю 72,5%.

Зазначається, що задекларувати підвищення цін у разі набуття чинності проектом постанови необхідно буде за 30 днів, якщо ціна підвищується на 15% і більше, за 15 днів - у разі підвищення на 10-15%, за три дні - в разі підвищення на 5-10%.

Також пропонується встановити декларування на антисептики та дезінфекційні засоби, у тому числі на хлогексидин, етанол, повідон-йод, кишеньковий спиртовий антисептик для рук тощо. До цього переліку також увійдуть одноразові медичні шапочки, медичні маски, медичні рукавички стерильні та нестерильні, одноразові бахіли, медичний бинт тощо.

Раніше Білорусь ввела 90-денне держрегулювання цін на 26 товарних позицій. Серед товарів м'ясо, ковбаса, риба, борошно, молоко і кисломолочні продукти. Рішення закріплене постановою відомства.