UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд з 24 лютого ввів адаптивний карантин в Україні: які діятимуть заборони

Тепер області ділитимуть на чотири зони.

Кабінет міністрів підтримав введення в Україн адаптивного карантину, який почне діяти з 24 лютого. Відповідну постанову уряд ухвалив під час засідання 17 лютого.

Так, Кабмін продовжив до 30 квітня карантин та режим надзвичайної ситуації. Крім того, в межах області встановлюватимуться чотири зони епіднебезпеки – зелена, жовта, помаранчева та червона. 

Зелену зону планують вводити на всій території України у разі досягнення наступних ознак:

У жовтій зоні заборонять:

Жовта зона змінюватиметься на помаранчеву, якщо у регіоні зафіксують хоча б одну із таких ознак:

У помаранчевій зоні діятимуть ті ж заборони, що і в жовтій. Введення цього рівня має сигналізувати наближення до червоної зони. Додатково у регіоні з помаранчевим рівнем небезпеки регіональні комісії з ТЕБ та НС запроваджують посилений контроль за дотриманням протиепідемічних заходів, готовністю медзакладами приймати хворих, виявленням та реєстрацією осіб із підозрою на коронавірус.

Червона зона діятиме у регіонах при наявності протягом трьох днів двох та більше ознак:

У червоній зоні вводитимуть ті самі обмеження, які діяли під час зимового локдауну з 8 по 25 січня. Зокрема, заборонять працювати закладам громадського харчування, розважальним закладам, ТРЦ, кінотеатрам, театрам, закладам освіти (виключенням стануть дитячі садки та перші класи у школах), спортзали, ринки. 

Читайте також: Універсальна вакцина проти всіх видів коронавірусів може стати реальністю — FT

Нагадаємо, 8 лютого робоча група Національної академії наук України оприлюднила прогноз щодо розвитку епідемічної ситуації в країні. На думку науковців, вона багато в чому залежатиме від розвитку події у тих областях, де зараз спостерігається зростання захворюваності.

25 січня в Україні завершилася дія локдауну (режиму жорстких обмежень, запроваджених задля боротьби з епідемією коронавірусу). Однак м'якіші карантинні обмеження діятимуть до 30 квітня.