UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд пропонує не приймати у консульствах українців без документу з ТЦК

Водночас посадовці передбачили винятки.

Новий законопроєкт про мобілізацію, який Кабмін передав у Верховну Раду 30 січня, передбачає, що будь-які консульські дії в закордонних дипломатичних установах для військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років мають проводитися лише за умови наявності в них військово-облікових документів.

Це стосується зокрема оформлення паспорта громадянина України, закордонного паспорта та інше. Норма чинна також для призовників і резервістів. Документи у чоловіків перевірятимуть представники консульства.

Читайте також: Мобілізація студентів: що прописано у новому законопроєкті

Водночас існують винятки. Пред’являти військово-облікові документи не потрібно, якщо:

Читайте також: Що новий законопроєкт щодо мобілізації називає поважними причинами неявки до ТЦК

Окрім того, у новому законопроєкті прибрали норму про те, що військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться. Особливості ведення військового обліку українців, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Урядом.

Нагадаємо, Кабмін пропонує арештовувати банківські рахунки та позбавляти права керувати автомобілем для тих, хто ухиляється від мобілізації, зокрема за кордоном.

Читайте також: Загальна мобілізація: які повістки вручатимуть у лютому

Також законопроєкт передбачає, що придатні жінки, які мають медичну чи фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік. А жінки на військовому обліку можуть бути призвані або залучені для оборонних робіт у воєнний час добровільно.