UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд не планує скорочувати функціонування української мови – Шмигаль

На розгляді уряду зараз перебуває проєкт державної програми сприяння оволодінням українською мовою.

Уряд не планує ухвалювати будь-які рішення щодо скорочення функціонування української мови. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час годину запитань до уряду.

"Урядом не планується скорочення функціонування української мови, згідно з чинним законодавством", - заявив глава уряду.

Своєю чергою глава Мінкульту Олександр Ткаченко зазначив, що проєкт держпрограми сприяння оволодінням українською мовою знаходиться на розгляді уряду.

Зазначимо, що 16 липня набули чинності норми закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер українська мова повинна звучати у сферах культури, розваг, туризму, книговидання, роботи книгарень, кіновиробництва, під час демонстрації фільмів в кінотеатрах і на телебаченні.

Читайте також: Телеканал "1+1" оштрафували за російську мову

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Ним передбачена, зокрема, посада мовного омбудсмена.

Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив про те, що за рік його перебування на посаді, атак на мовний закон було не менше 15.