UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд хоче залучити 7 млрд на проекти відновлення України – Шмигаль

Прем’єр-міністр презентував 10 пунктів з відновлення України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль а засіданні Міжвідомчої Координаційної Платформи донорів ( Фінансовий Рамштайн) у Лондоні презентував 10 пунктів з відновлення України.

«Сьогодні наша основна увага — на фінансуванні та реалізації програми відновлення України. Ми зосереджуємося на п’яти пріоритетах швидкого відновлення. Це житло, енергетика, критична та соціальна інфраструктура, гуманітарне розмінування та економічне відновлення. Згідно з RDNA2, що проведена Світовим банком, цього року необхідно 14,1 млрд доларів для впровадження швидкого відновлення у визначених пріоритетних сферах. У державному бюджеті України на відновлення вже закладено 3,3 млрд доларів. Наші міжнародні партнери готові надати близько 4 млрд. Завдяки вашій підтримці ми сподіваємося мобілізувати майже 7 млрд доларів», — заявив Шмигаль, інформує пресслужба Кабміну.

Глава Уряду підкреслив важливість ініціативи створення груп управління проектами при міністерствах і висловив сподівання в їх швидкому запуску. 

Також він наголосив, що міжнародні країни-партнери беруть під патронат регіони та громади України. 30 країн підписали Декларацію, в якій підтримали ініціативу щодо надання скоординованої допомоги для відбудови українських громад і регіонів. За рік вже понад 300 територіальних громад України уклали 1,5 тисячі партнерських договорів. Майже 60 країн світу допомагають нашим містам, селищам та селам відновитися. Наразі реалізуються або реалізовані 214 проектів спільно з державами-партнерами або міжнародними організаціями.

Читайте також: Франція та Іспанія теж оголосили про додаткову допомогу Україні на лондонській конференції

Шмигаль додав, що уряд визначив 10 пріоритетних реформ та проектів трансформації на цей рік. Європейська інтеграція. Безпека та оборона. Нова ветеранська політика. Розвиток людського капіталу в умовах надзвичайних викликів. Нова економічна модель. Розвиток логістики. І, звичайно, реалізація швидкої відбудови.

«Треба працювати над розширенням інструментів підтримки бізнесу, в тому числі над запровадженням механізмів страхування воєнних ризиків. Це не можливо без підтримки держав-учасниць платформи. Приватний сектор готовий інвестувати в Україну та в проекти відновлення. Головний запит від бізнесу зараз — це страхування ризиків і гарантії від своїх урядів. Сподіваємося, що спільними зусиллями ми зможемо знайти оптимальні рішення та якнайшвидше розпочати реалізацію відповідних проектів», — заявив Шмигаль.

Зазначимо, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про створення нового механізму страхування воєнних ризиків, який прискорить залучення приватних інвестицій в Україну.