UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уникнувши арешту Путіна, Монголія розділила відповідальність за воєнні злочини – МЗС

Україна вказує, що Монголія завдає удар по міжнародному правосуддю.

Владіміра Путіна зустрічають у аеропорту Улан-Батора під час його дводенного візиту у Монголію / 2 вересня 2024 року

Владіміра Путіна зустрічають у аеропорту Улан-Батора під час його дводенного візиту у Монголію / 2 вересня 2024 року

Міністерство закордонних справ України розкритикувало рішення Монголії не затримувати президента Росії Владіміра Путіна, попри чинний ордер на його арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС).

Відповідну заяву зробив речник українського відомства Георгій Тихий. Він наголосив, що Україна працюватиме з міжнародними партнерами, щоб домогтися відповідних наслідків для Улан-Батора через відмову виконувати ордер МКС.

Читайте також: Бербок: Путін прагне ще більш масштабної "холодної війни", ніж у минулі роки

«Монголія дозволила обвинуваченому злочинцю уникнути правосуддя, тим самим розділивши відповідальність за його воєнні злочини», – написав Тихий у соцмережі Х.

Він також підкреслив, що рішення Монголії не виконувати зобов'язання за ордером МКС є серйозним ударом по міжнародній системі кримінального правосуддя та підриває авторитет суду у Гаазі.

Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за депортацію українських дітей і незаконному їх вивезенні з тимчасово окупованих територій України в Росію.

Під час свого візиту в Улан-Батор Путін планує обговорити будівництво через територію Монголії нового газопроводу «Сила Сибіру 2», який має з’єднати Росію та Китай.

Читайте також: Путін зробив новий подарунок Кім Чен Ину – The Times

Раніше у МКС заявляли, що Монголія зобовʼязана співпрацювати з судом, проте додали, що за певних обставин держави можуть не арештовувати Путіна. Зокрема, якщо вони будуть змушені «порушити договірні зобов'язання з іншою державою» або якщо це «порушить дипломатичний імунітет особи або майна третьої держави».

Монголія, будучи підписантом Римського статуту, повинна виконати ордер Міжнародного кримінального суду та заарештувати Путіна. Проте монгольська влада не збирається цього робити.

Що означає відмова країни – члена МКС видавати Суду підозрюваного? Що загрожує державі, яка ігнорує зобов’язання за Римським статутом? Про це читайте в статті Гюндуза Мамедова на ZN.UA «Візит Путіна до Монголії: в чому проблема».