UA / RU
Підтримати ZN.ua

Умєров: Київ веде перемовини про отримання літаків Gripen та Eurofighter

Незабаром можуть повідомити про результати.

Україна веде перемовини з партнерами про отримання літаків Gripen та Eurofighter. Про це розповів міністр оборони Рустем Умєров, коментуючи кількість наявних у Києва винищувачів F-16, пише "Укрінформ".

Міністр повідомив, що партнери дали обіцянку щодо літаків F-16 та Miragе, а щодо Gripen та Eurofighter ведуться консультації. За його словами, скоро будуть результати перемовин із союзниками. Він також додав, що Київ працюватиме для посилення сил ППО.

Читайте також: До кінця 2024 року Україна отримає другу партію винищувачів F16 — Міноборони Данії

"Ми надали їм [партнерам] всі наші потреби, ми пояснили дуже високу чутливість цього питання. Зараз працюємо, щоб те, що вони дообладнують, домодернізують, щоб почалося постачання сюди", — заявив Умєров.

Також він зазначив, що Росія використовує до 300 літаків та стільки ж гелікоптерів. За словами Умєрова, цього року Україна сфокусується на тому, щоб збільшити кількість літаків та мати перевагу над росіянами у повітрі.

Раніше міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом розповідав, що Україна відмовилась від літаків Gripen. За його словами, Київ дійшов висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів це надто багато.