UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ультраправі сили Франції розглядають можливість об'єднання, щоб перемогти Макрона

Макрон оголосив про розпуск Національних зборів та призначення парламентських виборів.

Лише через день після того, як президент Франції Еммануель Макрон призначив дострокові парламентські вибори, дві провідні ультраправі сили країни обговорюють можливість об'єднатися проти нього в боротьбі, яка може виявитися вирішальною для майбутнього як Парижа, так і ЄС, пише Politico.

Читайте також: Передача Україні Mirage 2000: Макрон розповів, коли розпочнеться підготовка пілотів

Макрон оголосив про парламентські вибори в неділю, 9 червня, ввечері після того, як ультраправе “Національне об'єднання” перемогло його ліберальну партію “Відродження” на виборах до Європарламенту з різницею 31,4% проти 14,6% голосів. Поки французький президент робить ставку на те, що йому вдасться зупинити сплеск правих на національних виборах, його суперники вивчають можливості створення об'єднаного фронту.

Головний кандидат на виборах до Європарламенту від партії “Реконкіста” Маріон Марешаль у понеділок, 10 червня, зустрілася з лідеркою ультраправого “Національного об'єднання”, своєю тіткою Марін Ле Пен і президентом руху Джорданом Барделлою, щоб обговорити потенційний альянс.

Марешаль, яка колись була депутатом Європарламенту від “Національного об'єднання” і є онукою засновника партії Жан-Марі Ле Пена, напередодні президентських перегонів 2022 року вирішила приєднатися до ”Реконкісти” - партії, заснованої журналістом і аналітиком Еріком Земмуром.

Хоча її партія менша за “Національне об'єднання” і в неділю ледве подолала 5-відсотковий поріг, необхідний у Франції для обрання депутатів Європарламенту, її прихильники цілком можуть мати вирішальне значення в конкурентній боротьбі на загальнонаціональному рівні.

“Враховуючи серйозність ситуації для нашої країни, я дуже хотіла зустрітися з Марін Ле Пен і Джорданом Барделлою, щоб скористатися можливістю створити коаліцію”, - сказала Марешаль.

У телевізійному інтерв'ю після зустрічі Ле Пен повідомила, що зустрінеться з низкою політичних лідерів, щоб “створити більшість”, не уточнивши, чи досягла домовленості зі своєю племінницею. Вона також зазначила, що “Національне об'єднання” буде готове утриматися від висування кандидатів проти депутатів від консервативної партії “Республіканці”, що йдуть у відставку, якщо вони досягнуть угоди з її партією.

Хоча Марешаль чітко заявляє про своє прагнення до єдності, неясно, чи підтримує її президент і засновник партії Земмур.

Припускаючи, що між двома ключовими представниками “Реконкісти” існує розкол, Барделла високо оцінив “конструктивну позицію” Марешаль на відміну від Еріка Земмура.

Марешаль і Ле Пен також не знайшли спільної мови на європейському рівні, де їхні депутати Європарламенту входять до суперницьких політичних груп. Зближення між двома партіями на національному рівні може прокласти шлях до створення широко розрекламованої супергрупи ультраправих депутатів Європарламенту, які наразі розпорошені між євроскептичною ультраправою групою Європейських консерваторів і реформістів, ультраправою групою ID та позафракційною частиною парламенту.  

Марешаль і Земмур, які отримали 7% голосів на президентських перегонах 2022 року, як повідомляється, розійшлися в думках під час виборчої кампанії в ЄС. У неділю Земмур закликав до створення “найбільшої правої коаліції”, не називаючи конкретно “Національне об'єднання” як потенційного партнера.

На іншому кінці політичного спектру чотири основні ліві політичні сили Франції - комуністи, соціалісти, “зелені” й рух “Нескорена Франція” триразового кандидата в президенти Жан-Люка Меланшона - опублікували спільну заяву, в якій оголосили, що хочуть запропонувати спільних кандидатів.

Два роки тому ці чотири партії домовилися про створення єдиного лівого фронту зі спільним маніфестом, що дозволило французьким лівим збільшити свою загальну кількість у Національних зборах і перешкодити Макрону отримати більшість. Але альянс не витримав випробування часом, і кожна сила пішла на європейські вибори окремо, оголивши про розбіжності з таких питань, як війна РФ проти України й ситуація в Секторі Гази, а також інтеграція в ЄС.

Читайте також: Три сценарії, в яких передвиборча азартна гра Макрона може піти не так – Politico

Макрон оголосив про розпуск Національних зборів (нижня палата французького парламенту) та призначення парламентських виборів на 30 червня та 7 липня. Це відбулося одразу після появи перших результатів й даних екзит-полу на виборах до Європейського парламенту, які свідчили про те, що партія Макрона програла ультраправому “Національному об'єднанню” Марін Ле Пен. 

Попри те, що проукраїнська Європейська народна партія (ЄНП), ймовірно, залишиться найбільшою групою в новому складі Європарламенту, ультраправі сили загалом досягли значних успіхів на цьогорічних виборах.