UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ультиматум Путіна призведе до протилежного ефекту ‒ американський дипломат

Він назвав ультиматум "безглуздим".

Російський президент Владімір Путін вважає, що його пропозиція щодо переговорів із Україною, яка передбачає відмову від вступу у НАТО та виведення ЗСУ з території Луганської, Донецької, Запорізької і Херсонської областей, викличе суперечки під час Саміту миру у Швейцарії.

Таку думку в етері "Голосу Америки" висловив колишній посол і експомічник президента США Білла Клінтона у справах України, Росії, та Євразії Вільям Кортні. Однак, за його словами, Путін отримає протилежний ефект.

Читайте також: «Це те саме, що робив Гітлер» – Зеленський прокоментував ультиматум Путіна щодо переговорів

"Його пропозиція настільки дивна, настільки нереалістична, що вона, ймовірно, призведе до протилежного, тому що учасники мирного саміту сильніше згуртуються на противагу російським цілям", ‒ зазначив Кортні.

Дипломат зауважив, що така позиція Кремля свідчить про те, що вони "живуть в альтернативному всесвіті" і не розуміють співвідношення сил.

"Найбільшу помилку, яку може зробити лідер країни, думаючи про використання військової сили ‒ це неправильно розуміти співвідношення сил. Думати, що можливості сил країни набагато вищі, ніж вони є насправді", ‒ уточнив він.

Кортні наголосив, що Україна не відмовиться від вступу в НАТО, а російські війська не контролюють повністю усі чотири області, про які говорить Путін, тому на цьому етапі "перемовини не мають сенсу".

"Кремль занадто вірить у свою власну пропаганду про те свою силу і слабкість Заходу. Думаю, найближчою ціллю було викликати розбіжності на швейцарському саміті. Імовірно, Путін сподівається, що частина країн повірить у серйозність його пропозиції і захоче обговорити її. Проте, я вважаю, що він отримає протилежний ефект, який змусить учасників усвідомити, наскільки Кремль відірваний від реальності, тому перемовини з ним не мають сенсу", ‒ підсумував дипломат.

Читайте також: Пентагон відповів на вимоги Путіна щодо «переговорів» з Україною

Нагадаємо, після ультиматуму Путіна Китай в ООН закликав Україну та Росію розпочати переговори про припинення бойових дій.

Натомість генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що заява Путіна не є мирною пропозицією, а це пропозиція до ще більшої агресії та військової окупації і "вона демонструє, що метою Росії є контроль над Україною, що було ціллю РФ із самого початку війни".