UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська влада не має претензій до олігарха Фірташа, підозрюваного на Заході в корупції

Ні ГПУ, ні СБУ не оголошувало про підозру в грошових махінаціях Дмитру Фірташу.

В Україні до Дмитра Фірташа претензій немає

Генеральна прокуратура України і Служба безпеки України не проводять жодних розслідувань щодо українського олігарха Дмитра Фірташа, колишнього спонсора "Партії регіонів".

Про це йдеться у відповідях від ГПУ та СБУ на запити журналістів програми "Схеми", передає "Радіо Свобода".

Відповіді на запити журналістів щодо наявності кримінальних проваджень проти Фірташа
Радіо Свобода

У той же час, в Міністерстві внутрішніх справ України відмовилися відповісти, чи розслідують справи проти Дмитра Фірташа, посилаючись на закон "Про захист персональних даних".

Раніше Дмитро Фірташ організував діяльність компанії "Росукренерго" для здійснення транзиту газу в Україну і в країни Європейського союзу, був одним зі спонсорів "Партії регіонів" Віктора Януковича, приватизував за президентства останнього ряд облгазів.

У березні 2014-го Фірташа затримали у Відні. Ордер на його арешт був виданий окружним судом американського штату Іллінойс влітку 2013 року. На початку квітня в США йому пред'явили звинувачення в дачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

У березні 2015 року австрійській газеті 'Format.at' стало відомо, що первинним приводом для висунення звинувачень Фірташу стала підозра у відмиванні грошей при покупці товарів в Louis Vuitton на велику суму, після чого ФБР запідозрив олігарха в непрозорих схемах збагачення.

Фірташа відпустили під домашній арешт під заставу в 125 мільйонів євро. Тоді повідомлялося, що кошти для застави надійшли з Росії. США вимагає екстрадиції Фірташа з Австрії.

Читайте також: Group DF викупила у РФ акції "Інтера"

Сюжет "Схеми" звертає увагу на те, що навесні 2014 року тоді ще кандидати у президенти України Петро Порошенко і Віталій Кличко літали в Австрію Фірташу, де він схвалив тандем Порошенка-Кличка і висунення єдиного кандидата на посаду президента. При цьому першим заступником Кличка в мерії згодом став партнер Фірташа, провідний забудовник Києва Ігор Ніконов, засновник "К. А. Н. Девелопмент" (відомі проекти - "Арена-сіті", Ocean Plaza, "Комфорт-таун" та інші).

При цьому на даний момент на гроші Дмитра Фірташа, як раніше сам зізнавався Ніконов, його колишня (Ніконов, що перейшовший на держслужбу відхрещується від нинішніх зв'язків з "К. А. Н.") компанія будує найбільший в Україні ТРЦ "Республіка" в Києві.