UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна продасть Індії велику партію ракет для винищувачів МіГ-29 і Су-30

Україна виходить на збройовий ринок Індії. Контракт на постачання ракет для винищувачів МіГ-29 і Су-30 оцінюється у сотні мільйонів доларів. Окрім того, Індія зацікавилася протитанковими керованими ракетами українського виробництва типу «Стугна», «Бар'єр», «Скіф».

Один з найбільших в історії України збройових контрактів - на постачання ракет класу «повітря-повітря» Індії - знаходиться на фінальній стадії затвердження, повідомляє «Новая газета» з посиланням на свої російські джерела.

Як пише видання, мова йде про продаж великої партії ракет Р-27, які виробляються українською державною акціонерною холдинговою компанією «Артем». Вони використовуються для оснащення винищувачів Су-27, Су-30 і МіГ-29, постачаються в Індію РФ.

Офіційної інформації про укладену угоду, яку експерти оцінюють у сотні мільйонів доларів, немає. Керівництво компанії «Артем» нічого не коментує. А джерело «НГ», близьке до Ради нацбезпеки і оборони, зазначило, що контракт буде укладено тільки після його схвалення керівництвом країни. Експерти допускають, що складна процедура затвердження знадобилася, щоб уникнути ускладнення відносин з Росією, для якої Індія є традиційним збройовим ринком.

Співробітник українського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець висловив сумнів, що російська сторона може бути проти такого контракту: «Конкуренції немає, тому що складальне виробництво ракет даного класу з часів СРСР знаходиться на території України, а значна частина комплектуючих постачається з Росії. Зокрема, співпраця налагоджена з російським ВАТ «Державне машинобудівне конструкторське бюро «Вимпел» ім. І.І.Торопова» (корпорація «Тактичне ракетне озброєння»).

Окрім усього іншого, контракт, який, як стверджують джерела «НГ», ось-ось буде затверджено остаточно, дозволяє Києву надалі розширити сферу військово-технічного співробітництва з Індією. І на цьому, другому етапі дійсно можливе ускладнення відносин з Росією.

Світовий список імпортерів озброєнь знову очолила Індія

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук розповів «НГ», що в ході міжнародної виставки сухопутних і військово-морських озброєнь DEFEXPO-2012, яка нещодавно відбулася у Нью-Делі, господарі заявили про зацікавленість у переоснащенні індійських вертольотів сімейства «Мі»: «Мова йшла про постачання протитанкових керованих ракет українського виробництва «Бар'єр-В», якими планується замінити російські ПТУР «Штурм», а також про можливе встановлення на вертольоти нових потужних двигунів з унікальними висотними характеристиками виробництва українського ВАТ «Мотор Січ». Індійська і непальська сторони особливо зацікавилися протитанковими керованими ракетами українського виробництва типу «Стугна», «Бар'єр», «Скіф», а також 40-мм протипіхотним гранатометом УАГ-40. Якщо ця зацікавленість перейде у площину перемовин, то у Росії навряд чи зрадіють подібним новинам».

Експерт зазначив, що останні проекти ще на стадії попереднього обговорення - на відміну від питання постачань Р-27, яке вже давно вирішено, хоч і не було оформлено. !zn

Читайте також:

Пакистан не проти військово-технічного співробітництва України з Індією

Французи поставлять ВПС Індії 126 винищувачів Rafale

Індія стала світовим лідером по поширенню спаму

Індія успішно випробувала міжконтинентальну ракету (відео)