UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна запропонувала скликати раду Безпеки ООН для розгляду ситуації у Криму

Верховна Рада висловлює стурбованість останніми подіями в Автономній Республіці Крим, у тому числі інформацією про можливе зовнішнє втручання, що стало б прямим порушенням зобов'язань за Будапештським меморандумом.

Верховна Рада у п'ятницю, 28 лютого підтримала звернення до держав-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) зважаючи на останні події у Криму.

За відповідну постанову проголосували 230 народних депутатів.

"Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки посягання на державний суверенітет та територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі. Зі свого боку, Верховна Рада України відзначає, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов'язаннями України, в тому числі мовні, є і буде надалі повністю та неухильно дотримано в Україні", - йдеться у зверненні.

Парламентарії також вимагають від усіх держав-гарантів згідно з Будапештським меморандумом "практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов'язання згідно з принципами заключного акта НБСЄ поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, підтвердити зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і ніякі озброєння ніколи не використовувати проти України".

Депутати закликають сторони-підписанти Меморандуму провести негайні консультації з Україною для зняття напруги і відновлення атмосфери взаємної довіри.

Рада також вимагає від держав-гарантів підтримати здійснення Радою безпеки ООН моніторингу ситуації в окремих регіонах України, зокрема в Автономній Республіці Крим, як такої, що може нести загрозу міжнародному миру і безпеці. У разі її ескалації вимагає від держав-гарантів домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, у тому числі з урахуванням попереднього розгляду цього питання, за результатами якого було прийнято заяву голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року.

"Запрошує в Україну спеціальні місії під егідою ОБСЄ і Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій в Автономній Республіці Крим та інших регіонах України. Звертається до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй з пропозицією скликати засідання для розгляду зазначених проблем у контексті заяви Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року", - підкреслюється у зверненні.

В документі вказано причини прийняття такого звернення: "Верховна Рада України висловлює стурбованість останніми подіями в Автономній Республіці Крим, в т.ч. інформацією про можливе зовнішнє втручання, що стало б прямим порушенням зобов'язань за Меморандумом".

Окрім того, дається наступна хронологія подій у Криму: "Після того, як Верховна Рада Автономної Республіки Крим 26 лютого 2014 відмовився розглядати сепаратистські ініціативи, озброєне терористичне угрупування, що діє під прапорами Російської Федерації, 27 лютого 2014 року захопило приміщення Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Кабінет Міністрів Автономної Республіки Крим. 28 лютого 2014 мали місце спроби захоплень з боку невідомих озброєних бійців аеропорту р. в Сімферополі та аеропорту Бельбек поблизу Севастополя на території Автономної Республіки Крим".

Верховна Рада також стурбована через проведення в ці ж дні Російською Федерацією масштабних військових навчань і передислокації військ до прикордонних з Україною регіонів.

Також останнім часом мали місце непоодинокі випадки пересування бойової техніки Чорноморського флоту РФ з території України, які не було узгоджено з українською стороною.

"Одночасно численні дії Російської Федерації, зокрема створення штучних бар'єрів у двосторонній торгівлі з Україною, мають підстави кваліфікуватися як порушення пункту 3 Меморандуму згідно з яким держави-гаранти зобов'язалися утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, що стосуються її суверенітету", - зазначено у зверненні. !zn

Читайте також:

Янукович прибув до Севастополя, - джерело

У Росії хочуть дітей з Криму везти на відпочинок до Сибіру

Турчинов призначив екстрене засідання РНБО у зв'язку ситуацією у Криму

Блеф Путіна: розвідслужби США кажуть, що Росія не вторгнеться в Україну