UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та Казахстан підписали Договір про екстрадицію

Сторони також обговорили реформування прокуратури, пенітенціарної системи та запуск роботи антикорупційних органів.

Україна та Казахстан підписали договори про екстрадицію та правову допомогу у кримінальних справах, повідомляє міністр юстиції України Павло Петренко, який перебуває у Казахстані з дводенним візитом. У підписанні договорів з боку Казахстану брав участь генеральний прокурор країни Кайрат Кожамжаров, зазначив голова українського Мін'юсту.

"Візит розпочав із зустрічі з генеральним прокурором Республіки Казахстан Кайратом Кожамжаровим… Підписали 2 дійсно важливих документи, які дадуть змогу більш ефективно співпрацювати нашим правоохоронним органам та забезпечити виконання судових рішень: Договір… про екстрадицію; Договір… про правову допомогу у кримінальних справах", - пише Петренко на своїй сторінці в Facebook.

Крім цього, Петренко і Кожамжаров обговорили багато інших питань, зокрема, реформування прокуратури і пенітенціарної системи, а також запуску та діяльності антикорупційних органів.

Зазначимо, двосторонній Договір про взаємну правову допомогу у кримінальних справах перетворює екстрадицію злочинців з права на обов'язок держави-підписанта (за відсутності умов, за якими видача злочинця за запитом іншої держави не може бути здійснена).

Зокрема, екстрадиції особи можуть завадити тяжка хвороба, отримання нею статусу біженця або політичного притулку в країні, відсутність у законодавстві запитуваної сторони кримінального покарання за діяння, що інкриміновані особі, або збіг строків давності, відсутність міжнародно-правової норми, що зобов'язує запитувану сторону видати особу.

У більшості країн світу, зокрема в Україні, законодавчо заборонена видача своїх громадян. Тож особи з громадянством або підданством запитуваної сторони також не можуть бути екстраговані за запитом іншої. Цією нормою часто й густо користується Росія, яка відмовляє Україні в екстрадиції екс-"беркутівців" та осіб, причетних до тяжких злочинів проти територіальної цілісності й суверенітету держави.