UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та Ізраїль підписали Угоду про зону вільної торгівлі

У Києві розраховують на збільшення ізраїльських інвестицій в українську економіку.

Уряди України та Ізраїлю підписали Угоду про зону вільної торгівлі між країнами. Процедура підписання відбулася в Єрусалимі в понеділок, 21 січня, під час офіційного візиту президента України Петра Порошенка до Держави Ізраїль.

З українського боку підпис під документом поставив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Він уточнив, що з моменту набуття чинності Угоди ізраїльскі ввізні мита для 80% українських промислових товарів буде скасовано. Україна, у свою чергу, скасує 70% ввізних мит на промислову продукцію з Ізраїлю. За словами віце-прем'єра, це створить нові можливості для модернізації української промисловості і сприятиме високотехнологічному імпорту.

Також Угода передбачає створення умов для збільшення обсягів ізраїльських інвестицій в промисловість, сільське господарство, IT та інші галузі української економіки.

Кубів висловив упевненість, що завдяки Угоді про ЗВТ буде сформований "новий трикутник вільної торгівлі Україна-ЄС-Ізраїль".

"Очікуємо розширення українсько-ізраїльського співробітництва в галузі транспортного машинобудування, авіаційної сфери і автомобілебудування", - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці віце-прем'єра у Facebook ввечері в понеділок, 21 січня.

На церемонії підписання були присутні президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху.

Нагадаємо, що 20 липня минулого року під час візиту міністра закордонних справ України Павла Клімкіна до Ізраїлю з вищим керівництвом країни на політичному рівні були узгоджені всі пункти Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем, переговори щодо якої тривали майже шість років. Положення документа схвалили в рамках засідання Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

У березні 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що сторони домовилися про підписання договору про ЗВТ. У грудні міністр економічного розвитку Степан Кубів спрогнозував, що Угоду буде підписано у першому кварталі 2019 року.