UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна підніме питання звільнення Савченко на зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки"

Український МЗС шукає будь-які можливості для звільнення незаконно утримуваних в РФ українських громадян.

На майбутньому засіданні глав МЗС країн-учасниць "нормандської четвірки" українська сторона підніме питання звільнення незаконно засудженої в РФ української льотчиці Надії Савченко, повідомив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба. За його словами, українська дипломатія продовжує шукати варіанти звільнення Савченко та інших утримуваних в Росії українських політв'язнів.

"Ми можемо констатувати наявність лінії поведінки Росії. Вона дотримується генеральної лінії поведінки, згідно з якою йде на звільнення українських політв'язнів тільки після винесення їм вироків російськими судами. І тут що стосується Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, то нам необхідно дочекатися щодо них вироків, як і іншим ув'язненим", - зазначив він.

Кулеба підкреслив, що Росія має намір вести якусь імітацію процесів правосуддя, хоча процеси проти українських в'язнів в РФ повністю сфабриковані.

Як повідомлялося раніше, у Федеральній службі виконання покарань Росії заявили, що направлять в суд подання про передачу на Батьківщину української льотчиці і народного Надії Савченко виключно при гарантії "виконання вироку російського суду по цій справі". У свою чергу, Савченко готова відновити сухе голодування, якщо не повернеться в Україну через кілька місяців.

Нова зустріч учасників "нормандського формату" по Україні на рівні глав МЗС відбудеться 11 травня в Берліні. У ній візьмуть участь міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії.