UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна обурена врученням дебреценської нагороди Путіну – посол

Деякі співробітники університету навіть згодні з окупацією Криму РФ.

Україна вважає неприйнятним присвоєння президенту РФ Володимиру Путіну Дебреценським університетом звання "почесного доктора". Як пише "Європейська правда", про це йдеться у статті посла України в Угорщині Любові Непоп угорському виданню.

За словами посла, може ще пару років тому ніхто на таке не звернув би уваги, але в світлі останніх подій в Україні це обурює.

"Після 2014 року ім'я Володимира Путіна є синонімом порушення міжнародного права, в тому числі Будапештського меморандуму, незаконної анексії Криму та ведення проти сусідньої дружньої держави, України, гібридної війни, яка на сьогоднішній день позбавила життя понад 10 тисяч наших співвітчизників", - сказала Непоп.

Вона також зазначила, що член Сенату університету, голова комітету докторського та студентського складу Петер Кьорьошпарта, який був в числі тих, хто голосував за присвоєння російському президенту цього звання, згоден з окупацією Криму і не згоден з підтримкою українського уряду, мовляв, слід поїхати в Закарпаття, щоб побачити, яка реальність.

"На його думку, Путін не визнаний військовим злочинцем, а країни іноді змінюють свої кордони за допомогою війни. Більше того, Росія не зробила нічого, крім того, що просто повернула собі територію, яка завжди їй належала", - сказала посол.

Непоп сподівається, що ні комітет, ні інші члени Сенату не згодні з такою позицією колеги.

Президента РФ Володимира Путіна, який відвідував Угорщину з офіційним візитом нещодавно, нагородили званням почесного доктора "Civis Honoris Causa" Дебреценського університету.

Як повідомляє видання, університет мотивував таке рішення тим, що "уряд Угорщини і Росії відводять Дебреценскому університету важливу роль в програмі будівництва другої черги АЕС "Пакш-2". Відзначається, що Дебреценський університет співпрацює з Росатомом в будівництві АЕС, вартість якої оцінюється в 12,5 млрд євро. Будапешт може отримати ці кошти від РФ у вигляді кредиту.

Раніше в мережу потрапили фотографії дачі президента РФ Володимира Путіна неподалік від фінського кордону. Офіційно будинок оформлений на близьких друзів Путіна, але місцеві жителі стверджують, що ця нерухомість належить саме президентові РФ.