UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не підтримує незалежність Каталонії – Клімкін

Україна підтримує цілісність Іспанії в діючих кордонах.

Україна не підтримує незалежність Каталонії, а виступає за територіальну цілісність Іспанії в її діючих кордонах, визнаних на міжнародному рівні.

"Україна підтримує суверенітет і територіальну цілісність Іспанії в рамках міжнародно визнаних кордонів", - написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своєму Twitter.

"Ми підтримуємо дії уряду Іспанії щодо врегулювання кризи в рамках чинної Конституції, дотримання законодавства і забезпечення поваги прав усіх громадян", - уточнив глава мзс України.

Як повідомлялося, парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня проголосував за резолюцію про проголошення незалежності автономії від Іспанії. Голосування проходило таємно.

Також у п'ятницю, 27 жовтня, Сенат Іспанії більшістю голосів підтримав введення прямого управління Каталонією згідно зі ст. 155 Конституції. Уряд Іспанії, у свою чергу, прийняв формальне рішення про розпуск адміністрації та парламенту автономії, а також про введення прямого управління в регіоні. Крім того, на 21 грудня призначено позачергові парламентські вибори в Каталонії. Ці рішення стало відповіддю на голосування парламенту Каталонії, який оголосив про незалежність автономії.

10 жовтня президент Каталонії Карлес Пучдемон підписав деклараціюпро проголошення незалежності Каталонії, посилаючииь на результати референдуму 1 жовтня. Однак відклав її введення в дію до врегулювання з Мадридом умови виходу їх складу Іспанії. Центральний уряд відмовився визнавати результати референдуму та декларацію, а також зажадав її скасуванняї.

Детальніше про проголошення незалежності Каталонії і відповідної реакції Мадрида читайте в матеріалі Олексія Коваля "Примус до єдності", у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".