UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не буде "торгувати" Кримом заради хорошого рішення для Донбасу - Порошенко

Крим - українська територія, окупована Росією. В цьому питанні не може бути іншої позиції.

Україна не піде на жодні поступки в питанні анексії Криму тільки для того, щоб добитися дозволу ситуації в Донбасі, заявив президент Петро Порошенко.

"Україні не буде "торгувати" Кримом заради хорошого рішення для Донбасу", - скзал Порошенко в ході виступу на Ялтинській стратегії в Києві в п'ятницю, 16 вересня.

За словами президента, Україна розраховує на ухвалення резолюції Генеральної асамблеї ООН у зв'язку з масовим порушенням прав людини в Криму.

"Випадок з Ільмі Умеровим продемонстрував кримінальну і цинічну сутність політики Кремля щодо проукраїнських активістів в окупованому Криму", - сказав глава держави.

Він зазначив, що окупаційна влада "не можуть і не здатні" забезпечити належні умови життя в Криму. "Тому й кажуть: "Грошей немає, але ви тримайтеся", - сказав Порошенко.

"Ключова мета - забезпечити таке становище, щоб ціна окупації росла. Щоб утримання Криму, який був цинічно вкрадений, стало для агресора настільки болісним, як тримання в руці розпеченого вугілля з Донбасу ", - сказав Порошенко.

Глава української держави закликав Захід ввести нові секторальні санкції проти Росії.

"Це єдиний спосіб утримати Путіна за столом переговорів. Якщо санкції будуть пом'якшуватися, чи виведе Росія свої війська з Донбасу? Або вона буде співпрацювати з ОБСЄ, відпустить політв'язнів?" - сказав український президент.

Крім того, він закликав відновити дію поправки Джексона-Веніка, яку США ввели в 1974 році для тиску на країни з неринковою економікою та відсутністю поваги до прав людини, таких як СРСР. Вона істотно обмежувала фінансові та торговельні зв'язки між країнами.