UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не буде робити політичних кроків по Донбасу без забезпечення режиму безпеки

Західні партнери не тиснуть на Україну в питаннях виконання Мінських домовленостей, заявив глава МЗС.

Здійснення політичних кроків щодо врегулювання ситуації в Донбасі без повного припинення вогню і забезпечення безпеки означатиме фактичну легітимізацію діючих там терористичних режимів, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін 15 вересня.

За його словами, без забезпечення режиму безпеки, жодних політичних кроків з української сторони бути не може, і західні партнери України по "Нормандському формату" розуміють це.

"У нас дуже багато коментарів, але ці коментарі, коли вони коментують заяви Штайнмайера та Еро (глави МЗС Німеччини і Франції – ред.), то вони йдуть не в ту сторону, оскільки всі чудово розуміють, що без безпеки, жодних подальших кроків не буде", – цитує "Інтерфакс-Україна" заяву міністра у ході відвідування Краматорська і Слов'янська Донецької області.

За його словами, для врегулювання ситуації в Донбасі політичні кроки необхідні, однак приймати їх слід вкрай обережно.

"Необхідно просуватися політичним шляхом і шляхом звільнення заручників, тобто без усіх цих компонентів нічого не буде, от саме це вони мають на увазі під паралельністю, але вони не примушують нас, і ви можете з ними поговорити, спочатку щось приймати, оскільки якщо ми зараз це приймемо, то це означає, що ті, хто зараз Росією поставлені до влади – вони будуть легітимізовані і нічого більше", - сказав Клімкін.

Читайте також: Бойовики "ЛНР" планують роздати в дитсадки та школи отримані з РФ прострочені консерви - розвідка

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що позиція Києва щодо необхідності припинення вогню в Донбасі перед обговоренням політичних питань вказує на його прагнення затягнути процес врегулювання конфлікту в рамках Мінських угод.

Як заявив Лавров, російська сторона пропонує розробити "дорожню карту", в якій кожен крок щодо припинення насильства супроводжувався б відповідним кроком з політичних реформ, насамперед – тим, які Україна зобов'язалася розробити і прийняти у відповідності з Мінським протоколом.

29 серпня німецький міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайер заявив, що сторони "нормандської четвірки" - Німеччина і Франція - не задоволені результатами втілення в життя Мінських угод щодо нормалізації обстановки в Донбасі.