UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і Польща підписали програму співробітництва на 2013-2015 роки

Програма визначає пріоритетні завдання розвитку політичного діалогу між країнами та передбачає поглиблення взаємодії у всіх сферах двостороннього співробітництва.

Президент України Віктор Янукович і президент Польщі Броніслав Коморовський підписали програму українсько-польського співробітництва на 2013-2015 роки.

Документ був підписаний у Кракові після двосторонньої зустрічі президентів. Програма розроблена для якісно нового змістового наповнення стратегічного партнерства між Україною і Польщею.

Програма визначає пріоритетні завдання розвитку політичного діалогу між країнами та передбачає поглиблення взаємодії у всіх сферах двостороннього співробітництва.

Документ також передбачає посилення взаємодії України та Польщі у євроінтеграційному напрямку, в тому числі в контексті підготовки до Вільнюського саміту "Східного партнерства" і очікуваного підписання там Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Згідно з програмою, в 2013-2015 роках Україна і Польща будуть працювати над посиленні співпраці в таких сферах як торговельно-економічна та інвестиційна діяльність, безпека і оборона, енергетична безпека, прикордонне та міжрегіональне співробітництво, сільське господарство, культура, освіта.

Попереднім аналогічним документом була "дорожня карта" українсько-польського співробітництва на 2011-2012 роки.

У заяві для преси після зустрічі зі своїм польським колегою президент Янукович назвав виключно важливу роль президента Коморовського в питаннях євроінтеграції України

"Роль президента Коморовського в цих питаннях є визначальною для України", - сказав глава української держави. Він підкреслив, що в ході сьогоднішньої розмови сторони приділили багато уваги питанню євроінтеграції України, враховуючи підготовку до Вільнюського саміту Східного партнерства.

Янукович додав, що розмова на цю тему продовжиться сьогодні пізніше, вже з участю президентів Німеччини Йоахіма Гаука та Італії Джорджіо Наполітано. "Сподіваюся, розмова буде плідним і корисним", - сказав український президент.

Він також звернув увагу на активний політичний діалог, який веде зі своїм польським колегою. За словами Януковича, з 2010 року у нього відбулося 20 зустрічей і 20 телефонних розмов з Коморовським, при чому сьогоднішня зустріч стала 10-й на території Польщі.

Сторони також домовилися надалі розвивати прикордонне співробітництво, заявив.

"Ми успішно розвиваємо наш прикордонне співробітництво. Наша наступна зустріч буде на митному переході між Україною та Польщею, і я сподіваюся, що це буде вже в грудні", - сказав Янукович.

"Ми будемо сприяти, щоб наші прикордонні регіони мали можливість спілкуватися, і вирішувати свої життєві проблеми. Це - наш обов'язок", - підкреслив президент України. !zn

Читайте також:

Януковичу офіційно оголосили про необхідність вирішити справу Тимошенко для асоціації з ЄС

Янукович несподівано летить до Польщі

Янукович сподівається, що угода про асоціацію Європарламент ратифікує до літа 2014 року

Свободівці вважають Януковича "тимчасовим попутником" в питанні євроінтеграції