UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова в будь-який момент оголосити повне припинення вогню - Порошенко

Президент України повідомив про повну підтримку своєї позиції з боку канцлера ФРН і президента Франції.

Президент України Петро Порошенко заявив, що основою врегулювання ситуації в Донбасі є Мінський протокол і Мінський меморандум від 5 і 19 вересня 2014 року.

"Ми залишаємося прихильниками цих документів і готові в будь-який момент оголосити повне припинення вогню", - повідомив президент на прес-конференції за підсумками його участі в 51-й Мюнхенській конференції з безпеки, передає прес-служба президента України.

Він підкреслив, що готовий до такого кроку, щоб уникнути подальшого зростання кількості загиблих від обстрілу бойовиків.

"Ми отримуємо в цьому повну підтримку з боку канцлера ФРН і президента Франції", - констатував Порошенко.

Президент повідомив, що відбулася координаційна робота і на завтра заплановано проведення телефонної розмови в Нормандському форматі.

"Там ми продовжимо обговорення гострих питань деескалації ситуації", - повідомив президент.

Він також підкреслив, що для України принципово важливо виконання всіх пунктів Мінських домовленостей.

"Ми повинні забезпечити реалізацію Мінських домовленостей в повному обсязі", - зазначив Порошенко.

На його переконання, тільки після повного припинення вогню, перекриття кордону та звільнення заручників може початися політичний процес в рамках закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

На виступі в Мюнхені Порошенко виступив проти введення миротворців в Україну. Для встановлення миру в Донбасі достатньо закрити кордон з РФ і вивести російські війська, зазначив президент. Порошенко також заявив, що питання федеративного устрою держави або автономії окремих регіонів повинні бути вирішені через проведення референдуму.