UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україну не влаштовує позиція Німеччини та Франції щодо ситуації з Bayraktar — Кулеба

Свою відповідь наша країна вже передала дипломатичними каналами. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на слова Німеччини та Франції щодо стурбованості країн у зв'язку з ситуацією на Донбасі після використання там безпілотників Bayraktar. Під час ефіру на телеканалі 1+1 він зауважив, що така позиція не влаштовує нашу країну. 

Проте Кулеба переконує, що від цього трикутник Україна – Німеччина – Франція не зламався.

"Безумовно, Франція і Німеччина обтяжені статусом посередника у нормандському форматі, тому завжди у публічній сфері прагнуть збалансованої позиції… Нас конкретно у цій ситуації їхня позиція не задовольняє. І ви знаєте добре мою позицію, мій підхід до цього: навіть із найближчим партнером потрібно казати правду... Ми сказали їм публічно, що ми не погоджуємося з такими оцінками. Ми передали це дипломатичними каналами", – сказав Кулеба.

Читайте також: У Туреччині не хочуть, аби Україна називала куплені безпілотники Bayraktar

26 жовтня ЗСУ вперше застосували ударні дрони Bayraktar у зоні ООС. Збройними силами України було ухвалено рішення задіяти турецькі ударні безпілотники у відповідь на вогонь російських окупантів.

Наступного дня стурбованість застосуванням Україною безпілотника Bayraktar висловила Німеччина, пізніше до неї приєдналася і Франція. Водночас у посольстві США коментуючи використання безпілотника заявили, що риторика РФ про те, що ситуацію на Донбасі загострює Україна, не лише вводить в оману, а й загострює ескалацію напруженості.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник жорстко відповів на "глибоке занепокоєння" Берліна використанням дронів Bayraktar.