UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці пояснили чому не підтримують проведення будь-яких виборів під час війни – дослідження

Крім того, що, на погляд опитаних, вибори вдарять по єдності суспільства, є ще кілька важливих причин відмовитися від їх проведення до закінчення війни.

Більшість українців проти того, аби до кінця війни в Україні відбувалися вибори. Однак серед тих, хто підтримує проведення голосування, більшість переконані у важливості як президентських виборів, так і парламентських  пише Інна Ведернікова у статті «Із Україною в серці. Чому вибори не розв’яжуть проблем держави, що воює, і який вихід є в президента».

Зокрема, згідно з опитуванням Центру Разумкова, проведеного на прохання ZN.UA, 69% українців вважають, що не потрібно проводити під час воєнного стану ні парламентські, ні президентські вибори. Водночас 13,8% опитаних зазначили, що однаково важливо провести і вибори президента, і Верховної Ради. Ще 5,7% респондентів зазначили, що важливіше провести парламентські вибори, а 2,3% вказали на більшу важливість президентських. Для 9,2% громадян було важко знайти відповідь на таке питання.

Читайте також: Переважна більшість українців проти виборів під час війни – соцопитування

Респондентам також поставили питання, чи можливо на їх думку забезпечити реальну політичну конкуренцію, якщо під час війни все ж відбудуться вибори. На це питання опитані відповідали так:

При цьому 51,3% громадян переконані, що зміна влади під час війни перешкоджатиме перемозі України у війні з Росією. Ще 13,1% вважають, що зміна влади, навпаки, сприятиме нашій перемозі. Також 16,9% респондентів вважають, що це ніяк не вплине на результат війни, а 18,9% важко відповісти.

Що стосується впливу виборів під час війни згуртованість суспільства, то 40% вважають, що голосування роз’єднає людей. На думку 33%, вибори в цьому сенсі не матимуть жодного впливу. Ще 9,3% зазначили, що вибори згуртують суспільство, 17,8% важко відповісти.

Опитування на замовлення ZN.UA проводилося соцслужбою Центру Разумкова з 28 вересня по 4 жовтня 2023 року методом face-to-face у 22 областях України та м. Києві. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Вибори через інтернет – більшість українців проти

Навесні 2024 року спливає передбачений Конституцією термін президентських повноважень Володимира Зеленського і мали б відбутися чергові вибори. Одна, згідно із законом про воєнний стан, поки в країні діє воєнний стан, вибори не можливі. При цьому проти проведення голосування під час війни виступає більшість українців. Не підтримують таку ідею і сам Зеленський, і політикум загалом.