UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські прикордонники почали працювати на естонсько-російському кордоні

Вони діляться досвідом із естонськими колегами.

П'ять прикордонників Держприкордонслужби України почали працювати на східному кордоні Естонії разом із естонськими колегами, з якими вони діляться своїм досвідом. Також українці, за потреби, беруть участь у опитуванні тих, хто перетинає кордон. Про це пише естонське видання ERR.ee.

Як пише видання, така співпраця між Україною та Естонією розпочалася за сприяння європейського агентства з охорони кордонів Frontex.

Прикордонники з України працюють на прикордонних пунктах Нарва та Лухамаа на кордоні з Росією. Там вони спостерігають за контролем пунктів своїми естонськими колегами. Також естонські прикордонники радяться з українцями щодо контролю біженців, які прибувають з України, їх подальшого спрямування та більш ефективного надання їм допомоги.

Читайте також: В Естонії під час баскетбольного матчу зібрали гроші на відновлення спорткомплексу у Києві

За словами голови відділу прикордонної охорони Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії Егерта Бєлічєва, департамент шукав різні способи залучення українських колег до східного кордону Естонії, і він радий, що це стало реальністю за підтримки Frontex.

«Нашим прикордонникам і чиновникам Frontex, що допомагають їм, на східному кордоні доводиться нелегко: щодня серед сотень людей вони повинні виділяти тих, хто дійсно рятується втечею від війни, і тих, хто не має права приїжджати до Естонії. Українські прикордонники можуть допомогти нам знаннями та інформацією», – зазначив Бєлічов.

Українські колеги працюватимуть в Естонії протягом місяця, після чого буде ухвалено рішення про продовження їхнього відрядження. Ця співпраця стартувала у суботу, 26 листопада. Відрядження українців відшкодовує Frontex.

Читайте також: Естонія заморозила активи РФ на десятки мільйонів євро, їх пропонують віддати Україні

Нагадаємо, Естонія ефективно підтримує Україну у боротьбі проти російських окупантів. Зокрема, на початку листопада міністри закордонних справ обох країн скоординували кроки щодо створення спецтрибуналу для РФ.