UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські переговорники прокоментували слова Медінского про "варіанти нейтралітету"

Жоден із них прямо не заперечив такої розмови.

Своїми заявами про перебіг переговорів Росія прагне перейняти на себе ініціативу в інформаціному просторі, тому почала розмову про "моделі нейтралітету" для України, заявив у коментарі "Українській правді" член делегації України, радник голови ОПУ Михайло Подоляк, коментуючи слова голови російської делегації Владіміра Медінского.

"Ми розуміємо спробу наших партнерів залишитися ініціативною стороною у переговорному процесі. Звідси слова про "шведську" чи "австрійську" моделі нейтралітету. Але Україна зараз перебуває у стані прямої війни з РФ. Тому модель може бути лише "українською" і лише з юридично вивіреними гарантіями безпеки. І жодних інших моделей чи варіантів", - сказав Подоляк.

За його словами Україні потрібні "дійсні, а не протокольні" гарантії безпеки, від країн, які в разі нападу на Україну будуть готові воювати на її стороні.

"І по-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від тих самих крилатих ракет. Нам потрібні прямі та жорсткі гарантії того, що небо обов'язково буде закрите", - додав він.

У свою чергу член делегації, представник "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що раніше сторони домовлялись не розкривати перебіг переговорів.
"Ми не коментуємо переговори – така домовленість була з обома сторонами. Якщо наша домовленість уже не діє - ми теж це робитимемо", - сказав він.

Водночас жоден з них прямо не заперечив, що якісь варіанти нейтралітету України в майбутньому таки обговорювались.