UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українське законодавство відповідає правилам ЄС більше, ніж передбачено Угодою про асоціацію – Стефанішина

Уряд провів масштабний скринінг, щоб зрозуміти готовність українського законодавства до євроінтеграції.

Законодавство України відповідає європейським правилам більше, ніж передбачено Угодою про асоціацію з ЄС, свідчать результати селф-скринінгу, про який розповіла віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в інтерв’ю редакторці міжнародного відділу ZN.UA Тетяні Силіній під назвою «Від рішень по Україні залежить увесь процес розширення ЄС».

«Чекаючи звіту ЄК, ми не витрачали цей рік лише на виконання семи рекомендацій. Ми отримали від ЄС обсяг усіх правил і стандартів, які мають бути нами імплементовані – це майже 28 тисяч різних актів – і почали селф-скринінг. Бо перше рішення, яке ухвалять після початку перемовин, буде про те, що нас мають «просканувати», тобто оцінити наше законодавство на відповідність європейському. Ми використали досвід Албанії, вони теж свого часу прийняли таке рішення і зробили самооцінку. Наш селф-скринінг показав: українське законодавство набагато більше відповідає європейським правилам, ніж передбачено Угодою про асоціацію з ЄС», – розповіла Стефанішина. 

У скринінгу задіяли понад 80 державних інституцій, сотню держслужбовців, експертів, проєкти міжнародної технічної допомоги. 

«Це був дуже масштабний процес, нам знадобилося вісім місяців, і тепер ми знаємо, де знаходимось», – підкреслила Стефанішина.

Читайте також: ЄК може рекомендувати старт переговорів про вступ України до ЄС вже наступного тижня – Стефанішина 

Вона додала, що президент уже дав доручення підготувати Державну програму підготовки до вступу в ЄС і Національний план адаптації законодавства. 

«У нас уже є для цього база. Тому я впевнена, що ми зможемо і будемо рухатися швидко. У нас є досвід реалізації Угоди про асоціацію, а це майже десять років. У нас створена і функціонує зона вільної торгівлі з ЄС. Тому ми впевнені в своїх силах», – резюмувала віцепрем’єр.

У інтерв’ю ZN.UA Стефанішина також висловила впевненість, що звіт Європейської комісії щодо прогресу України на шляху до ЄС, який оприлюднять 8 листопада, матиме для нас позитивні новини.