UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська делегація в ОАЕ на чолі з Зеленським підписала документів на $ 3 млрд – ОПУ

Один із підписаних документів, на думку Зеленського, є важливим кроком на шляху до масштабних інвестицій в Україну із Західної Азії.

Українська делегація в ОАЕ під головуванням президента Володимира Зеленського підписали низку меморандумів та контрактів на загальну суму від 3 млрд дол. Про це повідомили у пресслужбі Офісу голови держави.

Сторони підписали меморандум про взаєморозуміння між Фондом державного майна України та інвестиційним фондом Mubadala. Документ спрямований на поглиблення співпраці в межах опрацювання перспективних інвестиційних проектів та участі сторони ОАЕ у програмі приватизації держвласності в Україні. Зеленський переконаний, що  підписання цього меморандуму є важливим кроком на шляху до масштабних інвестицій в Україну із Західної Азії.

Своєю чергою Міністерство цифрової трансформації підписало меморандум з компанією INTELMAX Management Consulting. Документ передбачає співпрацю щодо створення платформи для обміну інтелектуальною власністю на основі блокчейну Fantom, який забезпечить підвищену безпеку та прозорість. У планах також впровадити  блокчейн-технології у державні процеси та послуги.

Крім того, сторони підписали документи у сфері оборони, в рамках яких, зокрема, обговорювалася можливість побудови спільних заводів за межами України. Делегація підписала меморандум в аграрній сфері, який передбачає створення агрохабу і трейдингової компанії з метою забезпечення продовольчої безпеки.

Розглядається також можливість започаткування українського суверенного фонду для спільних інвестицій.

Також 18 українських приватних компаній, серед яких «Інтерпайп», Dragon Capital, ДТЕК, Unit City, EastOne, UMG, Ufuture, Fortior, підписали меморандуми з державним інвестфондом ОАЕ Mubadala.

Читайте також: Укроборонпром підписав договори про військово-технічне співробітництво з компаніями з ОАЕ

13 лютого делегація на чолі з Володимиром Зеленським прибула до ОАЕ з дводенним візитом. Президент заявив, що головною метою візиту є досягнення домовленостей про інвестиції. 

За словами Зеленського, головними експортними позиціями України в ОАЕ поки залишається продукція агропромислового комплексу та металургії. Тому Україна готова запропонувати ОАЕ сконцентруватися над проектами спільного виробництва високотехнологічної продукції.