UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні треба поспішати, поки Путіну не допоміг Трамп — Фукуяма

Якщо ЗСУ до осені звільнять південь України, це закладе передумови для початку серйозних переговорів щодо припинення вогню.

Що відбудеться в РФ після відходу Путіна від влади, що може внести розкол до лав Заходу і яку стратегію варто обрати Україні — про це DW розпитала філософа та політолога Френсіса Фукуяму.

Фраза Путіна "ми всерйоз поки що нічого не починали" — брехня

DW : Війна Росії проти України триває п'ятий місяць. Володимир Путін днями заявив, що цитата: "Всі повинні розуміти, що ми за великим рахунком всерйоз поки що нічого не починали". Чи ви чули цю цитату і що ви про неї думаєте?

— Думаю, що він бреше, як він бреше про багато інших речей. Західні військові аналітики, які вивчають стан російських збройних сил, зазначають, що зараз армія РФ відчуває дуже гостру нестачу особового складу. Вони втратили, мабуть, до третини всього особового складу, який спочатку зібрали та направили на розгром України. Оцінки російських втрат лише приблизні, але, можливо, йдеться про близько 20 000 убитих і, можливо, близько 60 000 поранених. Плюс до цього полонені, тощо.

Знаєте, навіть для такої великої країни як Росія це аж ніяк не маленька військова операція. І, з воєнної точки зору, все це практично катастрофа. Враховуючи, що російська армія досягла лише дуже незначного поступу за два місяці з того часу, як вони почали концентрувати військові дії на Донбасі, і я вважаю, що у них не так багато резервів, так що, на мій погляд, Путін блефує, коли каже, що вони ще навіть не розпочинали.

Деокупація півдня створить передумови для переговорів щодо припинення вогню

DW : Що б ви порадили Україні сьогодні? Якою могла бути її подальша стратегія?

— Вважаю, що найреалістичніша стратегія на даний момент — зосередитись на півдні країни, знову відкрити Україні доступ до Чорного моря, повернути Херсон та порти на Азовському морі. Це важливіше, ніж Донбас. Я думаю, що повернення Донбасу буде важко здійснити в найближчі кілька місяців. Але до кінця літа ми можемо побачити реальний прогрес на півдні. Для України дуже важливо відновити доступ до чорноморських портів, щоб відновити експорт усіх своїх сільськогосподарських товарів, розірвати російську блокаду Одеси. Якщо, скажімо, до вересня чи жовтня вони справді звільнять цей район, це закладе передумови для початку серйозних переговорів про припинення вогню.

Трамп налаштований проросійськи

DW : Російський розрахунок при нападі на Україну очевидно включав переконання у слабкості Заходу і тому, що Захід не буде єдиним, щоб допомогти Україні вижити. Що загрожує єдності Заходу, якою ми його бачимо сьогодні? Чи може вона розпастися після переобрання Дональда Трампа?

— Є дві великі небезпеки. Перший тест чекає на європейську підтримку України наступної зими. Росія вже фактично припинила постачання природного газу. І я думаю, що з настанням холодів у Європи виникне реальна проблема. Друга небезпека – та, про яку ви згадали. Складність полягає в тому, що підтримка України з боку республіканців у США поступово слабшає. Трамп при цьому знаходиться з іншого боку — він налаштований проросійською, не проукраїнською.

Очевидно, що якщо він повернеться у 2024 році на пост президента, це може вирішити всі проблеми Росії на сьогодні, тому що Трамп має намір вивести США з НАТО. Таким чином, Кремль досягне своєї головної мети просто завдяки зміні курсу американської політики. Ось чому я вважаю вкрай важливим, щоб Україна досягла певного прогресу та перехопила ініціативу на полі бою протягом літа.

Єдність Заходу залежить від того, чи вірять люди в те, що у найближчій перспективі військове вирішення проблеми можливе. Якщо ж візьме гору думка, що ситуація зайшла в безвихідь, яка триватиме вічно, тоді, думаю, виникнуть тріщини в єдності Заходу, і буде більше закликів до України віддати територію, щоб зупинити війну.

Росія сьогодні нагадує нацистську Німеччину

DW : Як ви визначаєте для себе існуючий політичний режим у Росії і що ви думаєте про його довговічність? Чи слід світові в довгостроковій перспективі вчитися жити з такою державою, яку представляє Росія сьогодні?

— Росія сьогодні більше, ніж будь-що інше, нагадує мені нацистську Німеччину. Її єдина ідеологія — це крайній націоналізм, хоч і в менш розвиненій формі, ніж у нацистів. Крім того, цей режим дуже слабко інституціоналізований і справді обертається довкола однієї людини — Володимира Путіна, який контролює усі основні важелі влади.

Якщо порівнювати Росію з Китаєм, то вони дуже різні. У Китаї є величезна комуністична партія, яка налічує 90 мільйонів членів. У ній діє міцна внутрішня дисципліна. Там є багато правил щодо того, хто отримує підвищення і як управляється вся державна система. Що стосується Росії такої інституціоналізації державного режиму немає. Все справді крутиться навколо президента та його конкретних рішень. І тому, коли він піде, не зрозуміло, що станеться.

Я уявляю це так, що розгориться боротьба за владу між усіма силовими міністерствами і тими внутрішніми силами, які є основою його влади. Тож я не думаю, що це стабільний режим. Я не бачу у цього політичного режиму чіткої ідеології, яку він міг би проектувати зовні. Я вважаю, що люди, які підтримують путінський режим, — це просто ті, кому з різних причин не подобається Захід. Вони можуть бути лівими, як, скажімо, керівництво Венесуели, або правими у разі Угорщини. Але це і все, нинішній російський режим не має якоїсь послідовної ідеології.

Професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма був одним із тих, хто відкрито попереджав про ризик початку війни Росії проти України. Футуролог Фукуяма здобув широку популярність як автор книги " Кінець історії та остання людина".