UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні потрібна парламентська система держуправління і нова Конституція – глава Центру конституційної демократії Університету Індіани

Головною загрозою принципу поділу влади і українській демократії Девід Вільямс назвав інститут президентства.

Президент Володимир Зеленський зосередив всю владу в своїх руках і будує картковий будиночок, не розуміючи, як все працює всередині. Однак в парламентсько-президентській Конституції України закладені механізми, що дозволяють йому так себе поводити. Країна вже багато років дрейфує в бік президентської республіки. І зараз це особливо чітко видно. Однак глава Центру конституційної демократії Університету Індіани (США) Девід Вільямс в інтерв'ю ZN.UA зазначив, що Україні необхідно збалансувати Конституцію і ввести чіткі заборони й противаги.

«Тут також можна провести паралелі між нашими країнами. Після приходу до влади, Трамп, як і Зеленський, намагався зосередити всю владу у своїх руках. Однак він не зміг цього зробити. У США - президентської республіки - все-таки працює система стримувань і противаг. І це попри те, що в той момент Трамп був наймогутнішою людиною світу. Мені здається, що є два моменти, які слід врахувати Україні, щоб у вас теж вийшло: збалансувати Конституцію (в неї дійсно закладено дуалізм влади), і ввести чіткі заборони й противаги», - заявив Вільямс.

При цьому експерт зазначив, що збалансувати Основний закон потрібно в бік парламентської моделі або навіть Вестмінстерської (британський різновид парламентської) системи. За словами Вільямса, в плані бажання концентрувати владу прем'єр-міністри завжди безпечніші за президентів. Це доведено емпірично на прикладах багатьох країн. Так відбувається з двох причин.

По-перше, як зазначив експерт, президента обирають прямим голосуванням і тому сприймають як батька, який буде всіх рятувати і захищати. Формально рівна легітимність з парламентом, яку отримує президент безпосередньо з рук народу, грає явно йому на руку. Прем'єра ж люди прямо не вибирають. Його призначають партії, які вступили в коаліцію. Другою причиною Вільямс назвав те, що прем'єр-міністра ті ж інсайдери із системи (професійні політики) можуть в будь-який час зміщені з посади.

«Звичайно, мова про здорову політичну систему, застраховану від некомпетентного прем'єра і продажних політиків. Справа в якості людей, які потрапляють в парламент. Але це вже історія про правильний дизайн процесу виборів. Вона гідна окремої глибокої розмови. Людям завжди психологічно природніше хотіти обирати одноосібного правителя, який потім відповідає за все. І важче довірити це професійним політикам. Але правда в тому, що простий народ обманювати набагато легше, ніж досвідчених політичних інсайдерів, які розуміють, як працює система», - додав глава Центру конституційної демократії Університету Індіани.

Вільямс пояснив, що мови йде про вибір президента України на пряму. За словами експерта, в 90-ті, на ранній стадії української незалежності, схоже, сподівалися, що інститут президентства призведе до поділу влади, сконцентрованої в радянські часи в руках партійного керівництва. Що президент допоможе українцям емансипуються СРСР і порвати з радянським минулим. Однак зараз, як зазначив Вільямс, інститут президентства - головна загроза принципом поділу влади та української демократії в цілому.

«Все це - питання до людей. Якщо вас влаштовує ситуація, що склалася, то, так, продовжуйте вибирати президента, який буде формувати політику виходячи з власних преференцій, амбіцій і апетиту до влади. Якщо не влаштовує, то потрібно міняти систему. Періодично вносити незначні зміни до Конституції, передаючи якісь повноваження то парламенту, то прем'єру, то президенту - не вихід», - додав експерт.

Він також звернув увагу на гендерний момент президентства. Зокрема, суспільство в ролі батька-рятівника бачить насамперед чоловіка. У світі жінок-прем'єрів набагато більше, ніж жінок-президентів. Часто це дуже компетентні професіонали.

«Цього не можна не враховувати, тому що сьогодні на моїй лекції в Києво-Могилянській академії 80 відсотків слухачів були дівчата. В майбутньому це змінить баланс сил в суспільстві. Тому в перспективі логічно відмовитися від прямих виборів президента. Однак люди повинні відчувати свою силу в стосунках з владою. Вони самі повинні знайти відповідь на питання: хто і як ними повинен правити? Інакше все це стає предметом тіньових оборудок які перебувають при владі еліт», - підсумував Девід Вільямс.

З главою Центру конституційної демократії Університету Індіани поспілкувалася редактор відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова.

Читайте також: Голова Центру конституційної демократії Університету Індіани: «Залучення до управління державою людей не з системи рідко закінчується успіхом»

Про те, як і що насправді будує президент Зеленський та на скільки міцність така конструкція, читайте в статті Інни Ведернікової «Картковий будиночок Зе! Підсумки сезону».