UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія використовує холод як зброю масового ураження – Зеленський

Президент просить про конкретну допомогу містам та селищам напередодні зими.

Україні необхідно відновити близько 2 тисяч міст та сіл. Мінімум десятки з них зруйновані ударами російської армії повністю, як Маріуполь чи Волноваха. Про це наголосив Володимир Зеленський під час звернення до 104-го Конгресу мерів і голів муніципалітетів Франції.

За його словами, під окупацію з 11 тисяч населених пунктів потрапили понад 3700.

"Нам удалося звільнити понад 800 населених пунктів, наслідки окупації – схожі. Все, що російські солдати встигли замінувати - вони замінували, все, що встигли пограбувати - вони грабували", - сказав президент.

Загалом по Україні сотні тисяч будинків зруйновані чи пошкоджені обстрілами. Окупанти залишають по собі повністю зруйновану інфраструктуру.

"Кремль хоче перетворити холод цієї зими на зброю масової поразки", - заявив Зеленський.

 Президент звернувся до французьких мерів і голів муніципалітетів надати конкретну допомогу українським містам і селам напередодні зими.

Читайте також: Чи буде блекаут у Києві – прогноз від ДТЕК

"Щоб пережити цю зиму і не дати Росії перетворити холод на інструмент терору та підпорядкування, нам потрібно багато", - додав він.
Він закликав Асоціацію мерів Франції направити генератори, Старлінки, підтримку операцій із розмінування та обладнання для екстрених служб та медиків України.

"Я закликаю вас бути дуже конкретними у своїй допомозі та підтримувати міста та громади у боротьбі з тероризмом", - додав він.

Як повідомлялося, Іспанія відправила Україні 14 нових електрогенераторів. Докладніше про те, як недопустити блекауту читайте в інтерв'ю з виконавчим директором Асоціації міст України Олександром Слобожаном.