UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні не варто очікувати значного прогресу щодо вступу до НАТО на саміті у Вашингтоні — посол Британії в Альянсі

Водночас, Британія переконана, що “законне місце України — в НАТО".

Україні не варто очікувати значного прогресу щодо її заявки на членство в НАТО на майбутньому саміті Альянсу у Вашингтоні, заявив посол Великої Британії при НАТО Девід Куоррі. Про це повідомляє Politico.

Читайте також: Ще одна країна офіційно підтримала вступ України в НАТО та декларацію про гарантії безпеки

Саміт НАТО відбудеться у столиці США 9-11 липня, і хоча питання членства України, ймовірно, буде обговорюватися, Куоррі вважає, що Києву слід стримувати свої очікування.

"Я не очікую великого стрибка вперед у цьому питанні, головним чином через ймовірну ситуацію на місцях", - сказав Куоррі.

Водночас, за його словами, Велика Британія "абсолютно переконана, що законне місце України - в НАТО".

"Це питання коли, а не якщо, і наша робота полягає в тому, щоб продовжувати підтримувати Україну в міру того, як вона наближається до Альянсу", - додав Куоррі.

Зараз, коли Україна продовжує боротися з повномасштабним вторгненням Росії, Київ шукає не лише політичної, а й фінансової підтримки.

Після того, як 1 лютого ЄС нарешті схвалив пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро, вся увага зосереджена на США, де схвалення 60 мільярдів доларів військової допомоги застрягло в Конгресі. Куоррі сподівається, що допомога буде надана "якомога швидше".

"Ми дуже сподіваємося на швидкий прогрес щодо цього пакету. Це буде дуже важливо як з точки зору змісту, так і з точки зору політичного сигналу, який він надішле про незмінну прихильність Заходу до України", - зазначив Куоррі.

Читайте також: Рада прийняла закон про узгодження рівня медзабезпечення ЗСУ із стандартами НАТО

Союзники по НАТО вже давно заявляють про “відкриті двері” Альянсу для України, але досі не змогли запропонувати чітких термінів для вступу. Минулорічний саміт у Вільнюсі завершився без чіткої заяви про те, що Україна може стати членом Альянсу після війни, і ця відсутність рішення обурила президента України Володимира Зеленського. Про те, чи покличуть Україну до НАТО наступного року, та які країни є головними противниками вступу Києва, читайте у матеріалі Володимира Кравченка.