UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Україна знаходиться на прогресивнішій стадії наближення до критеріїв членства в ЄС, ніж були більшість країн Балкан» - експерт

За останній місяць у Європі відбулись фундаментальні зрушення щодо сприйняття України.

Висновок Ради Європейського Союзу щодо членства України, найімовірніше, буде позитивним, пише у своїй статті для ZN.UA «Українське роздоріжжя Євросоюзу»  виконавчий директор фонду «Відродження» Олександр Сушко. За його словами, керівники виконавчого органу ЄС добре ознайомлені із станом справ в Україні, зокрема, із ходом імплементації Угоди про асоціацію.

«Експерти визнають, що Україна нині знаходиться на більш просунутій стадії наближення до критеріїв членства в ЄС, ніж були більшість країн Західних Балкан на момент подання своїх заявок на членство. Тож Єврокомісія, із великою імовірністю, скаже «так» статусу кандидата для України», - пише він.

На разі глава Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн надала українській стороні опитувальник щодо заявки України на членство в ЄС, який по суті є рутинним документом, на підставі якого, а також власних оцінок, Єврокомісія дасть Раді ЄС висновок, що має офіційну назву «Opinion» - тобто думку виконавчого органу ЄС щодо характеру відповіді українській стороні на подану заявку.

Висновок планують розглянути в Раді Європи у червні. Українська сторона розраховує на винесення українського питання та його позитивного вирішення Європейською Радою (Самітом ЄС), що запланований на 23-24 червня.

«Найважливіший фактор, який грає на користь України – навіть не сам факт зухвалої російської агресії, а те, як цей факт був сприйнятий громадською думкою у ключових країнах ЄС – а він там спричинив фундаментальні зрушення, подекуди вперше сформувавши політичну більшість громадян, що сприймають Україну частиною європейської родини і готові підтримати членство України в ЄС», - зазначає експерт.

Більше про долю української заявки на членство в Євросоюзі, ризики та те, які країни можуть пригальмувати надання нашій країні цього статусу читайте у матеріалі.