UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна зацікавлена у збільшенні присутності сил НАТО в Чорному морі – Зеленський

Зеленський провів розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Україна зацікавлена у збільшенні присутності сил НАТО у Чорному морі, заявив президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з генсеком Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом. Генеральний секретар НАТО зазначив, що альянс докладатиме для цього зусиль, повідомили в Офісі президента.

“Україна готова й надалі взаємодіяти з Альянсом у стратегічних авіаційних перевезеннях у межах програми НАТО SALIS (Strategic Airlift International Solution)”, – процитували Зеленського у пресслужбі ОПУ.

Президент також заявив про те, що Україна продовжує євроатлантичні реформи та відповідну модернізацію сектору безпеки й оборони. Він додав, що Українська держава залишається відданою посиленню верховенства права та викоріненню корупції.

Своєю чергою Єнс Столтенберг позитивно відзначив прогрес у багатьох питаннях і зосередженість України на продовженні реформування оборонного сектору. 

Крім того, Зеленський висловився на підтримку розширення масштабів діяльності НАТО в Чорноморському регіоні та зазначив, що Україна зацікавлена у збільшенні присутності сил країн – членів НАТО у Чорному морі.

“Генеральний секретар Альянсу зауважив, що Організація докладатиме зусиль до збільшення присутності в Чорному морі, і вже почала це робити. Він наголосив на тому, що й НАТО, і країни – члени Альянсу на двосторонній основі мали б посилити свою допомогу у підготовці Збройних сил України. Єнс Столтенберг зазначив, що наполягатиме на цьому”, - зазначили в ОПУ.

Читайте також: Зеленський під час розмови зі Столтенбергом: "Наша найближча мета – ПДЧ"

Раніше Столтенберг заявляв про те, що через збільшення військової присутності Росії в Криму, Північноатлантичний Альянс продовжить нарощувати свою військову присутність в Чорноморському регіоні.

З моменту окупації Криму, Росія втричі збільшила свою військову присутність на півострові і веде на активну політику його колонізації. За словами заступника міністра закордонних справ Еміне Джапарової, російська армія вкладає великі гроші в модернізацію своєї військової присутності в Криму.

Детальніше про те, яка наступна “станція” буде після приєднання України до програми НАТО “Партнерство посилених можливостей”, читайте в статті Олени Гетьманчук "Євроатлантичний трек".